Hospitalsenheden Vest oplever færre fødselsbristninger
På fødeafdelingerne i Herning og Holstebro behøver størstedelen af de kommende mødre ikke frygte fødselsbristninger.
Der er godt nyt til alle de gravide, der skal føde i enten Herning eller Holstebro. Her har personalet gennem de seneste år testet nogle helt særlige håndgreb, der skal forebrygge svære bristninger under fødslen. Nu viser registrering af 8000 fødsler, at håndgrebene virker.
- Selv om risikoen for at få en stor fødselsbristning efterhånden er meget lille, så er det noget, der optager tankerne hos mange af vores førstegangsfødende. Derfor er det glædeligt, at vi nu kan dokumentere, at det at vi bruger håndgrebet – det er noget, der virker, så de gravide kan føle sig ekstra trygge i vores hænder, siger afdelingsjordemoder på fødeafdelingen i Herning, Charlotte Sander Andersen, i en pressemeddelelse fra Hospitalsenheden Vest.
Håndgrebene er blevet anvendt siden 2013, hvor de blev indført som en del af et forbedringsprojekt, der havde til mål at halvere antallet af fødselsbristninger. Dengang lå antallet af fødselsbristninger i Holstebro og Herning på 8 procent.
Samtlige fødselslæger og jordemødre blev trænede i at bruge grebene, hvor de blandt andet sænker farten af hovedets fødsel og støtter mellemkødet. På den måde bliver det nemmere at få barnets hoved ud uden bristninger.
I løbet af det første år lykkedes det at nedbringe antallet af bristninger til 4 procent, og i 2016 var det tal endnu lavere. Det fortæller overlæge Ole Bredahl Rasmussen i pressemeddelelsen.