IT- ofre mangler hjælp og rådgivning

Hvis man bliver offer for IT-kriminalitet må man selv finde ud af, hvordan man skal forholde sig

Peter Kallerup Toft har fået misbrugt sit CPR-nummer på internettet.
Peter Kallerup Toft har fået misbrugt sit CPR-nummer på internettet.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

I februar fik Peter Kallerup Toft fra Holstebro et mystisk brev fra e-handelsvirksomheden Ellos. I brevet stod at han skulle bekræfte et køb, som han angiveligt skulle have bestilt på sit CPR-nummer.

Problemet var bare, at Peter Kallerup Toft ikke havde købt noget hos Ellos. En anden havde fået fat i hans CPR-nummer og forsøgt at købe på det.

- Det er lidt skræmmende at vide, at der er nogen, der går rundt med mit CPR-nummer og kan købe på kredit og bestille i mit navn, forklarer Peter Kallerup Toft og siger at han altid har været meget påpasselig med ikke at udlevere sit personnummer til uvedkommende.

- Var det nu et kreditkort så kunne du melde det stjålet, bestille et nyt og lukke kontoen, men her er det ens CPR-nummer. Det er ens livline et eller andet sted, der bliver berørt, understreger han. 

8:49
Her kan du se hele programmet om IT-kriminalitet.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Manglede hjælp til at håndtere situationen

Peter Kallerup Toft anmeldte sagen til politiet. Og her blev han meget forundret over, hvor lidt information han fik til at håndtere sit identitetstyveri. Han fik at vide, at han selv kunne gå ind på borger.dk og blokere for køb på sit CPR-nummer.

- Det er lidt skræmmende, at der ikke er en eller anden afdeling for det her. En, der tager affære og tager hånd om det og kontakter en og siger, du kan gøre sådan og sådan og så langt er vi i processen, mener han. 

Han slap for både varer og regning hos Ellos og krydser nu fingre for at hans CPR-nummer ikke bliver udnyttet til yderligere svindel.

Ikke gearet til at håndtere IT-ofre

Offerrådgivningen for Midt- og Vestjylland er en frivillig organisation som politiet samarbejder med og henviser til, hvis man er blevet udsat for en kriminel handling. Her er man endnu ikke blevet kontaktet af ofre for IT-kriminalitet. Men man er heller ikke gearet til det, erkender formand Birgit Hesselvig Nielsen.

- IT-kriminalitet er jo absolut ikke vores spidskompetance. Endnu. Men vi prøver at følge med, på så meget ny viden som muligt, siger hun og forklarer at der netop nu faktisk er begyndt at komme fokus på netop ofre for IT-kriminalitet. Især på deling af billeder og film med krænkende indhold.

- Lige så snart, vi bliver bedre klædt på, at politiet ved noget mere, så er det klart at vores viden også bliver opdateret. Og så kan vi hjælpe dem med, hvilke veje de skal gå for at få hjælp, forklarer Birgit Hesselvig Nielsen og tilføjer.

- Jeg er da helt sikker på at det er en udfordring, der bliver større og større. Så det er noget vi skal tage meget alvorligt.

Mere fokus på IT-ofre i fremtiden

Hos Midt- og Vestjyllands Politiet erkender man at der skal mere fokus på at guide ofre for IT-kriminalitet, i fremtiden.

- Jeg er ret sikker på, at vi ikke har henvist ret mange mennesker til offerrådgivningen i den her boldgade. For det er faktisk meget nyt at det også dækker IT-kriminalitet. Men det vil vi da helt klart have fokus på i fremtiden, siger Jørgen Lauritsen, sektionsleder for Central Efterforskning, Økonomisk & IT.

Over en årrække på tre-fire år er antallet af sager om IT-kriminalitet fordoblet. I 2017 havde Midt- og Vestjyllands Politi 2800 sager.

Har du også været udsat for IT-kriminalitet, så skriv til redaktionen@tvmidtvest.dk