Juleaften bliver der sunget salmer - men hvilken julesalme er egentlig præstens yndlings?
Det er igen blevet tid til at finde salmebøgerne frem og synge julens salmer. Men hvilke salmer holder de midt- og vestjyske præster allermest af? Vi har undersøgt sagen.
Hvert år vender de traditionsrige julesalmer, som er blevet sunget gennem generationer i danske hjem og kirker i julen, tilbage.
Salmer som 'Det kimer nu til julefest', 'Dejlig er jorden', 'Glade jul, dejlige jul' og 'Et barn er født i Betlehem' er derfor en fast bestanddel af mange danskeres fejring af julen.
Særligt én gruppe af danskere har et særligt forhold til de mange, smukke julesamler - nemlig præsterne.
TV MIDTVEST har spurgt en række af de midt- og vestjyske præster, hvilken specifik julesalme der står som noget helt særligt for dem.
Hvilken julesalme er den bedste - og hvorfor? Og hvorfor vender vi år efter år tilbage til de samme salmer?
Jesper Hornstrup, sognepræst i Skive.
Hvad er din yndlings-julesalme?
- I tidens løb er der skrevet rigtig mange smukke julesalmer, så det er svært for mig at vælge én salme. Umiddelbart er der tre salmer, der skiller sig ud: 'Blomstre som en rosengård', 'Den yndigste rose er funden' og 'Det kimer nu til julefest'. Hvis jeg skal vælge én, går jeg med sidstnævnte.
Hvad er der så specielt ved 'Det kimer nu til julefest'?
- Det er en meget enkel salme, og så har den en meget sjov historie. I den gamle salmebog står der, at det er Grundtvig, der har skrevet den, mens der i den nye salmebog står, at det er Martin Luther. Det korrekte er, at det er Grundtvig, der har gendigtet Luthers salme.
- Man troede derfor, at det var en dansk salme, men sandheden er, at den har en tysk forhistorie. Udover denne sjove historie indeholder salmen også nogle bibelske budskaber, som er helt centrale for julen.
Vil vi altid synge julesalmer i julen?
- Altid er nok at tage munden for fuld, men jeg tror, at de vil leve meget længe. Musik er noget af det mest modeprægede, men salmerne lever på tværs af generationer, fordi der er noget dejligt velkendt ved dem.
- De hænger sammen med traditionerne i julen, og de kan bringe en stemning tilbage, som vi havde engang.
Lisbeth Filtenborg, sognepræst, Lemvig Kirkerne
Hvad er din yndlings-julesalme?
- Det er godt nok svært. Jeg har simpelthen så mange, som jeg virkelig godt kan lide. Men hvis jeg skal vælge én, må det være 'Velkommen igen, Guds engle små' af Grundtvig.
Hvorfor lige den?
- Den har et fantastisk billedsprog. I salmen fortæller Grundtvig, at englene kommer og besøger os mennesker i juletiden, hvilket er et helt centralt budskab ved den kristne jul.
- I julen kommer Gud med det budskab, at han ikke har glemt os. Julenat blev Jesus født som et symbol på at give håb til mennesket. Gud kommer til dem, der sidder i fangeskab og ufrihed. Det kunne for eksempel være folk i corona-isolation eller handicappede i en kørestol.
- Selv de mest nedtrykte kan klæbe sig til det håb, der blev tændt julenat - og det er dét håb, som englene kommer med i salmen 'Velkommen igen, Guds engle små'.
Vil vi altid synge julesalmer i julen?
- Jeg tror, mennesket vil synge til alle tider. Sangene er enormt vigtige og frigiver nogle endorfiner. Folk har måske svært ved at sætte ord på deres tro, men når de synger en salme, kommer deres tro til udtryk gennem ordene, der bliver sunget.
Jørgen Moeslund, sognepræst, Ringkøbing Kirke
Hvad er din yndlingssalme?
Jeg kunne sagtens pege på nogle oplagte kandidater som 'Det kimer nu til julefest' eller 'Julen har bragt velsignet bud', men jeg vælger alligevel en af de lidt mere ukendte salmer - nemlig 'Barn Jesus i en krybbe lå', skrevet af H.C. Andersen.
Hvad er særligt ved den salme?
- I andet vers er der særligt én passage, som er meget vigtig for juletiden - og livet i det hele taget: "til barnet vil vi stige ind og blive børn i sjæl og sind."
- Linjen handler i alt sin enkelthed om, at vi skal turde at være børn overfor hinanden - også selvom dåbsattesten fortæller os, at vi er voksne. Børn er rigtig gode til at sige tingene, som de er - uanset om de giver udtryk for glæde eller sorg. Her kan voksne godt være lidt mere påpasselige.
- Det er grundlæggende vigtigt, fordi vi ellers opmagasinerer for mange ting inde i os selv, og det kan få negative konsekvenser for os. Sangen er et spark bagi for os voksne, at vi skal turde at være ærlige overfor hinanden og overfor Gud.
- Julen er en tid, hvor vi dyrker barndommen og en tid, hvor vi kan tillade os selv at være lidt mere barnlige end ellers. Dette budskab minder H.C. Andersens sang os om.
Vil vi altid synge julesalmer i julen?
- Det tror jeg umiddelbart. I julen dyrker vi traditionerne, og vi kan godt lide at tingene er, som de altid har været. Salmerne lader os træde ind i et sprog, som vi ikke så ofte er i. Ordene sætter sig fast i os og lukker så op for en æske af minder.