Lægeforeningen vil droppe registrering af alternative behandlere
Lægeforeningen mener, at RAB-ordningen vildleder danskerne og vil derfor nedlægge den. Men den sikrer, at patienterne får ordentlig behandling, mener behandlerne.
Flere og flere går til alternative behandlere, når de skal have lindret sygdom og smerte. Mange af disse behandlere er samlet under en såkaldt RAB-ordning, der hører under Styrelsen for Patientsikkerhed.
Ordningen skal sikre, at registrerede alternative behandlerne opfylder nogle fastsatte krav til uddannelse og patientsikkerhed.
Men står det til Lægeforeningen, så skal denne ordning nedlægges, da den blåstempler behandlingsmetoder uden effekt.
- Vi synes, at RAB-ordningen er med til at vildlede danskerne, fordi den optræder på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside, og dermed ser det ud som om, at myndighederne bakker op om de her behandlingsformer. Det kommer til at se ud, som om de pågældende behandlingsformer har et særligt formål, og det er vildledende for borgerne, som dybest set kan tro, at det er dokumenterede behandlinger, siger formanden for Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke.
Omvendt så mener de alternative behandlere netop, at RAB-ordningen sikrer, at danskere kan finde rundt blandt registrede og uregistrede behandlere.
- RAB-ordningen er en garanti for, at brugerne får nogle ordentlige behandlere, og at man ikke bare nedsætter sig som behandler efter et fire-timers kursus, fortæller Karin Jensen, der er formand for Danske Kinesiologer i Midt- og Sydjylland.
Men Camilla Noelle Rathcke vil skabe endnu mere sikkerhed omkring de alternative behandlere. Først og fremmest skal ordningen afskaffes, og så vil hun skærpe kravene til behandlerne.
- Vi synes, at der på det her punkt er manglende sikkerhed, så RAB-ordningen ser vi gerne afskaffet. Vi vil gerne stille nogle krav til de alternative behandlere om, at de kan fortælle om virkning og bivirkning. Vi vil også have krav om, hvornår man må yde alternativ behandling, så det måske ikke bruges i forbindelse med alvorlige sygdomme, men for at lindre og give mere velvære, siger formanden for Lægeforeningen.
Ordningen giver mulighed for at vælge
En af dem, der kan blive ramt af en nedlægning af RAB-ordningen, er healer og kranio-sakral terapeut Inge Marie Busk Nielsen. Det har hun levet af at være i 25 år. Hun mener, at de alternative behandlingsformer har en klar effekt.
- Da jeg blev omkring 40, åbnede den her verden sig for mig, og det er simpelthen det bedste, der er sket mig. Jeg hjælper dem så godt med, at få kroppen til at helbrede sig selv.
Inge Marie Busk Nielsen har svært ved at forstå kritikken om, at alternativ behandling ikke har en dokumenteret effekt, og at ordningen vildleder danskerne.
- Det synes jeg slet ikke, den gør. Jeg synes tvært imod at den giver en mulighed for at vælge. De synes ikke, vi er seriøse, selvom vi har masser af uddannelse, og hvis jeg ikke havde lavet et ordentligt stykke arbejde, havde jeg ikke været her i 25 år.
Forvirring om behandlernes uddannelse
Camilla Noelle Rathcke mener også, at RAB-ordningen ikke sikrer, at behandlerne er ordenligt uddannet til varetage patienter.
- RAB-ordningen er dybest set en registrering af alternative behandlinger, der tilhører en forening, og hvor der er en form for uddannelse. Der er ikke nogen krav til den her uddannelse. Det vil sige, at det er en falsk tryghed man giver patienterne.
Den forklaring kan Karin Jensen dog ikke forstå, da det store krav til at blive en del af RAB-ordningen netop er uddannelse indenfor specifikke områder.
- Det sikrer, at behandlerne har anatomi-, fysiologi- og sygdomslærer og udover det, har brugerne også en klagemulighed, siger formanden for Danske Kinesiologer i Midt- og Sydjylland.
Hvis man kigger på kravene for at blive registreret, så skal man have haft 660 lektioners undervisning, der blandt andet rummer anatomi, fysiologi, sygdomslære og den primære behandlingsform, som man vil yde. Karin Jensen frygter, at en nedlægning af RAB-ordningen ikke bare vil sætte behandlerne tilbage, men at det også vil gå udover patienterne.
- Vi vil være rigtige kede af, hvis man går ud og dropper RAB-registreringen, for det betyder jo, at forbrugerne bliver dårligere stillede.
Selvom ordningen er til for, at patienter kan skelne mellem registrerede, uddannede behandlere og uregistrerede, så mener Lægeforeningen stadig, at ordningen vildleder forbrugerne.
- Det kan nemt se ud, som om at man har blåstemplet nogle frem for andre, men det gør jo ikke behandlingsmetoderne mere virksomme, at man har en RAB-ordning på en myndigheds hjemmeside, fortæller Camilla Noelle Rathcke.
Danske Kinesiologer har skrevet et brev til alle sundhedsordførere og Sundhedsministeren i håbet om at starte en dialog om RAB-ordningen.