Landbruget mangler elever: - Vi skal være endnu mere lækre, end vi allerede er
Med en garanti om en praktikplads prøver landbruget at få endnu flere unge til at vælge en landbrugsuddannelse. I januar var der 1.400 flere praktikpladser end elever.
Lone Andersen er landmand i Lyne syd for Skjern. Hun er også formand for landbrugsuddannelsesudvalget, så hun ved, hvor stor mangel der er på unge i hendes fag.
- Vi står med åbne arme og er klar til at modtage nogle friske unge mennesker i landbrugserhvervet. Vi kan sagtens bruge 1.000-1.400 mere om året, end vi har nu, siger Lone Andersen.
Det har fået Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen, som består af 3F, GLS-A og Landbrug & Fødevarer, samt alle de skoler, der udbyder uddannelsen, til at love praktikpladsgaranti. De håber, at garantien kan lokke endnu flere unge til faget.
- Det betyder noget, når man sidder derhjemme og snakker med sine forældre om, hvilken uddannelse man skal have. Det betyder rigtig meget, når du skal ud i en erhvervsuddannelse, at der er en reel praktikplads, siger formanden.
Lærer alt fra bunden
Lone Andersen mener, at landbruget ikke har været gode nok til at fortælle, hvor attraktivt erhvervet er.
- Vi bør gøre os endnu mere lækre, end vi allerede er. Det er så spændende at arbejde ude på landet, men det er der ikke nok, der ved, og vi er ikke for gode til at fortælle det. Det skal vi blive bedre til, og derfor håber vi også, at der er flere unge, der vil vende vejen forbi os, siger Lone Andersen.
Hun understreger, at alle er velkomne – også unge fra byen uden en baggrund i landbruget.
- I dag er 70 procent af dem, der går på landbrugsskole, nogle, der kommer fra byen. Man lærer det hele fra bunden, og hvis man er i tvivl, kan man komme ud og prøve det af hos en landmand en weekend.
Garantien om en praktikplads i landbruget gælder fra den 3. august, hvor et nyt hold elever starter på uddannelsen.