Mie har gjort de vilde planter til sin levevej: - Naturen gemmer på fantastiske spiseoplevelser
Mie Buus’ interesse for naturen har fået hende til at stifte firmaet Naturmad Thy. Nu er han aktuel med sin anden kogebog om naturens rige madkammer.
De fleste kender ramsløg og skovsyre, men listen over spiselige planter, man kan finde i naturen, er lang.
Og interessen for at indsamle og spise planter fra naturen har været stigende i de senere år.
Én af dem, der er med på trenden, er Mie Buus. Hun har startet sit eget firma Naturmad Thy, hvor hun tager hold med ud i naturen, hvor de finder spiselige planter og tilbereder mad over bål.
- Det startede med, at jeg begyndte at interessere mig for vilde planter i det hele taget. Jeg er ikke biolog, men jeg synes, de er smukke og spændende. Efterfølgende begyndte jeg at interessere mig for, at mange af planterne kunne spises. Jeg begyndte at prøve mig frem, og jeg synes, det smagte helt fantastisk godt, fortæller Mie Buus.
To kogebøger på cv'et
Virksomheden har i dag udviklet sig til, at hun laver mad ud af huset og driver Café Amtoft. Derudover har hun udgivet kogebogen ’Naturmad i Nationalpark Thy’, og nu er hun aktuel med kogebogen ’Naturmad ved Limfjorden’.
- Der er en masse gode ting lige uden for døren. Man behøver ikke at købe dyre råvarer eller gå på restaurant Noma for at få en fantastisk spiseoplevelse. Man kan selv gøre det, og det er ret enkelt, siger Mie Buus.
Interessen for de spiselige planter fylder meget i Mie Buus’ liv. Hver dag tager hun til fjorden for at samle urter på strandengen.
Der er både strandarve, strandvejbred og strandmelde. Listen er lang, og navnene fortæller, hvor man kan finde dem.
Planterne oversvømmes ofte af det salte vand i fjorden og giver en særlig smag.
- De smager alle sammen lidt salt, men der er alligevel så mange forskellige smagsoplevelser at hente ude på strandengen, fortæller Mie Buus.
Interessen er stor
Mie Buus er oprindeligt uddannet smørrebrødsjomfru, og så har hun læst etnografi på Aarhus Universitet. Inden passionen for den vilde madlavning overtog hendes arbejdsliv, arbejdede hun i mange år på Thisted Museum.
Hun oplever, at interessen for de vilde urter er smittende.
- Jeg kan mærke, at det giver genklang. Folk får lidt en ”aha”-oplevelse, når de opdager, at der er små fine urter, man kan gå og spise. Det synes folk alligevel er spændende og interessant, fortæller hun.
Men selvom naturen er et overvældende spisekammer, er det vigtigt, at man først lærer planterne at kende. Og det er det, Mie Buus håber på at kunne hjælpe folk med.
- Der er en stor interesse for at plukke i naturen og finde ud af, hvad det kan bruges til. Og så er det sundt og smækfyldt af vitaminer og mineraler. Så det er bare at komme i gang, siger Mie Buus.