Myndighederne beder om hjælp: Flere meldinger om mink i naturen
Miljøstyrelsen oplever, at de får flere henvendelser fra borgere, der har set mink i naturen. Nu beder de jægerne om hjælp.
Minken er en invasiv art i Danmark, hvilket betyder, at den kan være en trussel for den danske natur, da den ikke hører til.
Derfor prøver man hele tiden at regulere den, men på det seneste er det gået den forkerte vej, fortæller specialkonsulent fra Miljøstyrelsen Mariann Chriel til TV MIDTVEST.
Styrelsen oplever nemlig, at de får flere henvendelser fra borgere, der har set mink i naturen, efter at aflivningerne af alle mink i Danmark på grund af coronavirus gik i gang.
- Flere, end vi er vant til. Vi beder derfor jægere og andre som kan om hjælp til at bekæmpe de undslupne mink, siger hun.
Antallet af mink i den åbne natur, som er blevet skudt, er ifølge Miljøstyrelsen også faldet over de seneste uger. Styrelsen opfordrer jægerne til at sende nedskudte mink ind til undersøgelse.
- Vi ved, hvad vi plejer at få nedlagt på årsbasis. Vi kan bare se, at indenfor den seneste måned har vi modtaget cirka 50. Det er under normen.
- Selvfølgelig har der været fokus på mange andre ting, men vi vil bare meget gerne have, at jægerne bliver opmærksomme på det, så vi kan få dem (nedskudte mink red.) sendt ind til undersøgelse, så vi ikke overser noget derude, som måske senere kunne være et problem, siger Mariann Chriel.
Kan være stukket af fra aflivninger
Vildtkonsulent ved Naturstyrelsen, Jens Henrik Jakobsen, fortæller også, at de har fået flere henvendelser om mink i den seneste tid.
- Der er ingen tvivl om, at der nok er sluppet nogle mink ud i forbindelse med håndteringen af aflivningerne på minkfarmene. Det ville være rigtigt fint at få fat i dem, inden de spreder sig, forklarer Jens Henrik Jakobsen.
Derfor håber han, man kan fange de nyudslubne mink hurtigst muligt. De er nemlig nemmere at fange, lige når de er sluppet ud.
- De er ikke bange for bure, så de er nemmere at få til at gå i en fælde. Så får man fat i en jæger eller en anden, der har en fælde, så burde de være relativt nemme at få fat i.
Færre mink - bedre natur
Man har i mange år oplevet mink i den danske natur. Herunder også bestande af vilde mink, som på et tidspunkt har været i fangenskab, men som er sluppet ud og har formeret sig.
- Minken kan oprindeligt kaldes en amerikansk flodilder, og det vil sige, at det faktisk er et dyr, der er tilpasset livet omkring vand, og det er der, den ikke er ret god at have. Det er en invasiv art, slår Jens Henrik Jakobsen fast.
De vilde mink kan true fugle- og paddearter, ligesom den kan være med til at presse nogle af de hjemmehørende mårdyr, som for eksempel den danske ilder.
- Det er klart, at desto færre mink desto bedre. Der har gennem mange år været en målrettet indsats for at få bestanden holdt så langt nede som overhovedet muligt.