Oprør mod hårde håndbolde: Øger risikoen for hovedskader

Flere spillere klager over, at håndboldene ofte bliver pumpet alt for hårdt i Danmark. En overlæge siger til Overtrådt, at det udgør en risiko for spillernes helbred.

Den tidligere TTH Holstebro-målmand Jonas Hansen har tre gange været ude med en hjernerystelse.
Den tidligere TTH Holstebro-målmand Jonas Hansen har tre gange været ude med en hjernerystelse.
Foto: Arkiv - TV 2 Sport

Der ulmer et oprør blandt de danske håndboldspillere.

Mange af dem er vrede og frustrerede over, at kampboldene efter deres opfattelse bliver pumpet alt for hårdt. Det går ud over spillet, fordi de hårde bolde er svære at kontrollere, siger de.

Men de hårdtpumpede kampbolde udgør også en risiko for spillernes helbred. Det siger ledende overlæge på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg, til TV MIDTVESTs håndboldmagasin Overtrådt.

Fredberg, der har mange års erfaring som idrætslæge, siger, at det er overvejende sandsynligt, at de hårde bolde øger risikoen for hjernerystelser.

- Alle kan vist forestille sig, at det er mere ubehageligt at blive slået i hovedet med en kanonkugle end en ballon. Så hårdheden har selvfølgelig en betydning. Og jeg vil nok mene, at hvis man kan løse en del af problemet med hovedskader ved at lukke lidt luft ud af boldene, så skal man selvfølgelig gøre det, siger han til Overtrådt.

Dansk håndbold har de seneste sæsoner været plaget af et stort antal hjernerystelser - især blandt målmænd, der bliver ramt i hovedet. Et problem som ikke er nær så udtalt i vores nabolande.

Skjern Håndbolds landsholdsspiller Kasper Søndergaard fortæller i Overtrådt, at han kun oplever problemet med de hårde bolde i Danmark - aldrig ved internationale kampe.

Hans holdkammerat Bjarte Myrhol har heller aldrig oplevet problemet i sin karriere i den tyske Bundesliga, og Søndergaard og Myrhol har derfor kontaktet Håndbold Spiller Foreningen for at få den til at sagen op med Dansk Håndbold Forbund.

Søndergaard gik ind i sagen, fordi han er frustreret over, at de hårde bolde går ud over spillet. Og budskabet fra Ulrich Fredberg gør et stort indtryk på ham.

- Det er trist, at Danmark stort set er det eneste sted i verden, hvor der er problemer med, at målmændene får hjernerystelse. Vi er så også det eneste sted, hvor boldene er så hårde, siger han.

Dansk Håndbold Forbund: Selvfølgelig gør det indtryk

Når boldene pumpes så hårdt, skyldes det, at de skal have en vis størrelse, som er bestemt internationalt. Men Søndergaard fortæller, at det stort set kun er i Danmark, man går så meget op i størrelsen.

Flere spillere fortæller til Overtrådt, at de ofte prøver at overtale håndboldforbundets observatører til at lukke luft ud af boldene. Uden held.

- Når vi spillere kan blive enige om, hvilken bold vi skal spille med - og dommerne egentlig også er på vores side - så er det dybt frustrerende, at der skal sidde en mand og bestemme noget andet, siger Kasper Søndergaard.

28:12
Se det nyeste afsnit af Overtrådt her, hvor panelet diskuterer de hårde bolde og hvad de betyder for spillernes sikkerhed.

Formanden for Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, siger til Overtrådt, at observatørerne kun gør, som de får besked på, og at Danmark egentlig bare følger de internationale regler.

Alligevel vil han nu tage sagen op med forbundets egen boldsponsor for at se, om man kan finde en løsning, så det ikke er nødvendigt at pumpe boldene så hårdt. Udfordringen er, at boldene kan have forskellig størrelse alt efter, hvem der har produceret dem.

- Det gør selvfølgelig indtryk på mig, når vores spillere siger, at der er et problem. Og det gør også indtryk, når lægevidenskaben siger, at vi kan have et problem i forhold til de hårde bolde og målvogterne. Men jeg tror, at vi er nødt til at angribe det et andet sted end ved bare at lukke luft ud af boldene, siger han til Overtrådt.

2:32
Se et interview med Kasper Søndergaard her.