Organisationer opfordrer til stop for fiskeri af stenbidere

Stenbideren i Danmark har det dårligt, og derfor bør den ikke fanges, mener naturorganisationer.

Stenbider blandt andet fangst.
Stenbider blandt andet fangst.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Målrettet fiskeri efter stenbidere i Danmark skal stoppes.

Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.

Anbefalingen kommer efter, at DTU Aqua har sendt et nyt notat til Fødevareministeriet, hvor de anbefaler et stop.

Det samme gjorde forskerne på DTU sidste år ifølge organisationerne.

- Det er nødvendigt, fordi at bestanden er så lav, at den videnskabelige rådgivning nu er, at det er det, der skal til, for at få bestanden til at komme sig igen, siger Nicolaj Lindeborgh, som er havbiolog hos Dyrenes Beskyttelse til Ritzau.

Ifølge organisationerne bag udmeldingen blev der fra 2012 til 2022 i gennemsnit fanget 252 ton stenbider om året. Det tal tog et dyk i 2023, hvor der blev fanget knap 30 ton.

Nicolaj Lindeborgh fortæller, at tallene for stenbiderbestanden svinger, så der nogle år fanges betydeligt flere end andre år.

- Men hvis man ser overordnet på det, er der et kontinuerligt fald, og de sidste to år er meget, meget lave, siger han.

I 2024 blev der i stedet for et stop for fiskeriet af stenbidere fastsat en kvote på 25 ton. Ifølge pressemeddelelsen har man fanget 24 ton indtil videre i år.

I et skriftligt svar til Politiken skriver fødevareminister Jacob Jensen (V), at han endnu ikke har taget stilling til, hvordan stenbideren skal forvaltes i 2025.

- Det er vigtigt at passe på arter, der er i nedgang, med udgangspunkt i biologisk rådgivning. Der er dog flere hensyn i forvaltningen af stenbiderfiskeriet, herunder erhvervets mulighed for tilpasninger ved drastiske ændringer i fiskeriet. Jeg arbejder på at finde en balanceret løsning, lyder det over for avisen.

Nicolaj Lindeborgh mener, at det er den mest oplagte løsning at gå til ministeren, frem for først at henvende sig til forbrugerne.

- Man kunne godt henvende sig til forbrugerne. Men jeg synes, at det er vores fiskeriministers ansvar at passe på vores fiskebestande, siger han.

Han henviser også til, at eksempelvis Island har reguleret deres bestand af stenbidere allerede.

Udover at anbefale et stop for målrettet fiskeri mener organisationerne også, at der ske et stop for bifangst, hvor man fisker efter andre fisk.