Politikere siger nej til Kühnaus sygehusbesparelser

Et spareforslag fra regionsrådsformand Anders Kühnau bliver mødt af bred modstand.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) vil bl.a. rykke den neurologiske afdeling fra vest til øst. Men det møder kritik i regionsrådet.
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) vil bl.a. rykke den neurologiske afdeling fra vest til øst. Men det møder kritik i regionsrådet.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Den socialdemokratiske regionsrådsformand Anders Kühnau har fremsat et nyt spareforslag for Region Midtjylland.

Her lægger han blandet andet op til, at den neurologiske afdeling i Holstebro fremover bliver flyttet til Viborg. Men det forslag er faldet flere af regionsrådskollegaerne for brystet. Også partifællen Morten Flæng:

- Jeg er bestemt ikke glad for det. Jeg synes, at vi efterhånden er ved at spare os selv ud af det hele. Der er nogle grimme spareforslag i det her, som jeg bestemt ikke bryder mig om.

Så klar er umdelingen fra socialdemokraten Morten Flæng, der selv kommer fra Vinderup.

Skal behandle patienter med blodprop

På den neurologiske afdeling bliver patienter med blodprop i hjernen behandlet akut med blodprop-opløsende medicin.

Den såkaldte trombolyse skal ske inden for få timer for at redde liv og førlighed. Og det er altså den, der ifølge det nye forslag skal flyttes til Viborg.

Men Morten Flæng er langt fra ene om at kritisere en flytning fra vest til øst.

- Jeg synes, at det her sparekatalog bærer præg af, at det er embedsmandsarbejde, som simpelthen mangler faglig tyngde og faglige argumenter, mener Susanne Buch fra SF.

Og her får både hun og Morten Flæng opbakning fra Venstres Carsten Kissmeyer:

- Vi har lavet motorvej til Gødstrup i stor stil for mange milliarder, så at begynde at sige, at nu skal vi flytte folk til Viborg… Det er et dejligt sted, men der er ikke særligt gode transportmuligheder, og der er langt fra det vestjyske til Viborg, siger han til TV MIDTVEST.

Kühnau: Ekstra helikopter afhjælper afstand

Ifølge regionsrådets formand, der står bag det nye sparekatalog, er flytningen af flere afdelinger uundgåeligt, når der skal spares penge.

- I den vestlige del af regionen får de urologi, altså urinvejskirurgien. Til gengæld får Viborg neurologien. Noget går den ene vej, og noget går den anden vej. Det er for at styrke hospitalernes profiler hver især, at vi samler fagfolkene og skaber de stærkest mulige faglige miljøer, forklarer socialdemokratiske Anders Kühnau. 

Med det nye forslag vil 670 patienter få længere til den neurologiske behandling, mens 530 vil få kortere afstand. Men de, der ved en flytning til Viborg får større afstand til den akutte neurologiske behandling, skal ikke frygte for livet, forsikrer Anders Kühnau:

- Præhospitalet har garanteret mig, at der er ressourcer til at hente dem, der måtte få brug for det, med lægehelikopter. Vi får tre lægehelikoptere, der kommer til at dække vores del af landet, så vi kan flyve akutte patienter direkte til Aarhus, hvor behandlingen er den bedste, lyder det.

2:29
Indslag: Hør politikernes argumenter mod sparekataloget.

'Alternativet er værre'

Anders Kühnau har forståelse for, at borgere, der bor i den vestlige del af regionen, er særligt opmærksomme på, hvordan sparekataloget rammer. Men sammenlægningen er en nødvendighed, mener han:

- Jeg vil advare kraftigt imod, at vi dropper strukturændringerne og i stedet beder hospitalerne om selv at finde besparelserne. For det vil give en dårligere behandling i akutmodtagelserne og på de medicinske afdelinger. Det vil jeg simpelthen ikke være med til, forklarer han og uddyber:

- Det er nemt at sige, at man er imod et forslag. Men hvis man ikke har nogen alternative løsninger, hjælper det jo ikke noget, slutter han.

Regionen kan spare 28 millioner kroner om året ved at flytte neurologien med blodprop-behandlingen til Viborg.

Den fjerde september skal forslaget diskuteres i regionsrådssalen, for her er der budgetforligsforhandlinger.