Regeringen afsætter tre milliarder til lønløft til offentligt ansatte: Flere penge har en pris

Et løft af offentlige ansattes løn kommer ikke uden en pris, og prisen er mere fleksibilitet og færre deltidsansættelser. Men det er helt forkert, mener sygeplejerskerne.

Sofie Kjølbye Nissen mener, at sygeplejerskernes kompetencer burde belønnes med en bedre løn.
Sofie Kjølbye Nissen mener, at sygeplejerskernes kompetencer burde belønnes med en bedre løn.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Det er sjældent, at man får noget, uden at give noget igen. 

På onsdagens præsentation af regeringsgrundlaget kom det også frem, at de tre milliarder, regeringen vil afsætte til lønloft hos de offentligt ansatte, kommer med den pris, at færre skal arbejde deltid og flere skal på fuldtid. 

Og selvom det er en lettelse, at offentlige ansatte som sundhedspersonalet nu kan se frem til en lønfremgang, så er prisen helt forkert.

- Jeg tænker, at der er noget, de fuldstændig har misforstået, hvis de tror, at tvang vil øge fleksibiliteten. I vores fag er der en god grund til, at nogle har brug for at være på deltid. Vi har skiftende vagt, vi har vekslende arbejdsopgaver og vores arbejdstempo kan gå fra nul til hundrede, og derfor er der altså nogle, der har brug for ekstra meget restituering, både psykisk og fysisk, fortæller Sofie Kjølbye Nissen, som er sygeplejerske og næstformand i foreningen Danske Anæstesisygeplejersker

Også kredsformand for Kreds Midtjylland i Dansk Sygeplejeråd, Anja Laursen, er forundret over regeringens udmeldelser om heltidsstillinger.

- Jeg synes godt, man kan sige, at der allerede har været givet tilbage i mange år. Der er jo en grund til, at mange sygeplejersker vælger at være på deltid, for der er simpelthen for hårdt pres på i den enkelte vagt, og så er det her med at arbejde deltid en måde, så sygeplejerskerne selv kan regulere.

Anja Laursen fra Dansk Sygeplejeråd synes, det er helt forkert, at regeringen vil tvinge folk til at arbejde fuldtid.
Anja Laursen fra Dansk Sygeplejeråd synes, det er helt forkert, at regeringen vil tvinge folk til at arbejde fuldtid.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Arbejdsforholdene halter

Sygeplejerskerne har længe bedt om højere løn, mens regeringen har bedt om større fleksibilitet hos sundhedspersonalet. Men der er ikke mere at give af under de nuværende arbejdsforhold.

- Vi er blevet bedt om at blive mere fleksible, og det vi beder om, er at få en ordentlig anerkendelse af vores kompetencer. Man kan tydeligt se, at vi mangler hænder i sundhedssektoren, men der er ingen tvivl om, at der vil komme en større fleksibilitet fra vores side, hvis vi fik anerkendt vores kompetencer permanent med et ordentlig permanent lønløft, der kan mærkes, Sofie Kjølbye Nissen.

Det er stadig uvist, hvordan det danske sundhedsvæsen kommer til at se ud i fremtiden. SVM-regeringen lægger op til, at der skal nedsættes en sundhedsstrukturkommission, der skal stå for at udarbejde en langsigtet plan for sundhedsområdet. 

Derfor er Dansk Sygeplejeråd også spændte på, hvad en ny sundhedsreform kommer til at betyde for sygeplejefaget generelt.

- Vi har et super spændende fag, men der er ikke blevet gjort nok for at uddanne nok og skabe nogle tiltrækkende arbejdsvilkår. Det håber jeg, de har tænkt sig at tage alvorligt og gøre noget ved.