Reparationscaféer breder sig til gavn for klimaet

Antallet af reparationscaféer, der skal stoppe udsmidning af smådefekte ting, vokser. Snart er der 123.

Tilbage i starten af 2020 indførte Svendborg Forsamlingshus repair-café én gang om ugen.
Tilbage i starten af 2020 indførte Svendborg Forsamlingshus repair-café én gang om ugen.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

En defekt juicemaskine får en ny sikring og et vaklende møbel et par skruer, som gør begge dele så gode som nye.

I et hastigt voksende antal Repair Caféer fordelt over landet lærer stadigt flere forbrugere gratis i samarbejde med folk med hænderne skruet godt på, hvordan de får ting til at leve længere i stedet for at lade dem ende i affaldsbjergene.

Organisationen Repair Cafe Danmark, der snart tæller 123 caféer, holder i disse uger en landsdækkende festival, Repair Festival. Den skal få endnu flere til at reparere frem for at smide ud.

- Det er 15 år siden, at den første reparationscafé startede i Amsterdam. Danmark kom med i 2013, og de senere år har det virkelig taget fart, siger Arne Skov, formand for Repair Cafe Danmark.

- Vores vigtigste opgave er at lære folk at reparere selv

De seneste seks år er der kommet omkring 20 nye caféer til hvert år.

Møbelgiganten Ikea støtter nu også op om caféerne og åbner torsdag sin første reparationscafé i Ikea i København.

- Vi er optaget af at tage vores ansvar for det cirkulære og sikre vores produkter et langt liv. Det her er et blandt mange tiltag, som kan sikre, at vores produkter bliver repareret, når de går i stykker eller skifter hænder, siger Lizanette Gydegaard Holm, der er kommunikationschef for Ikea Danmark.

I afdelingen i København står frivillige for reparationerne den tredje torsdag hver måned. Tilbuddet omfatter tøj, værktøj, køkkentøj, haveredskaber, pyntegenstande, legetøj og computere.

Arne Skov ser gerne, at der bliver så mange caféer, at der kun er et par kilometer til den nærmeste.

- Vores vigtigste opgave er at lære folk at reparere selv, frem for at vi bare reparerer gratis for folk. Vi prøver at stoppe viden og holdninger ind i hovedet på folk, siger Arne Skov.

- Når nogen siger, at den teknologiske udvikling løser problemerne for os, så er det jo lige tværtimod. På forbrugerismens alter har vi fået opdraget folk til, at bare du kan ramme den rigtige affaldscontainer på genbrugspladsen, så er du meget dygtig, siger han.

2:49
Se, hvordan det så ud, da TV MIDTVEST i starten af året besøgte Repair Cafe i Nors i Thy.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST