Køge gav tilladelsen til at sende forurenet jord til Mors: - Vi savner mere kontrol

Det er for let at snyde med forurenet jord, mener Køge Kommune.

Jord

Det var Køge Kommune, der gav tilladelse til, at virksomheden Scanfield måtte sende forurenet jord til virksomheden Kingo Recycling på Mors.

Men kommunen har ikke haft nogen chance for at opdage, at jorden var langt mere forurenet, end Scanfields prøver viste, mener Stig Werner Isaksen, som er direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen i Køge.

 - Vi er som kommune på Herrens mark i de her sager. Systemet bygger på, at dem, der vil flytte jorden, taler sandt, når de sender os en undersøgelse af jorden, forklarer han og understreger at han ikke siger, at Scanfield har snydt, men at kravene til undersøgelser ikke er særligt store.

 - Der skal laves en prøve på 60 gram per 30 ton jord. Et tilfældigt sted. Det er så det, man analyserer på. Og det er slet ikke nok, mener direktøren, som efterlyser mere kontrol på området og større krav.

24.000 ton forurenet jord opmagasineret på Mors

Sagen om den forurenede jord, der er blevet sendt fra Køge til Mors, har bragt sindene i kog hos de lokale. For jorden har vist sig at være meget mere forurenet, end prøverne fra virksomheden i Køge har vist.

Så nu ligger 24.000 tons stærkt olieforurenet jord opmagasineret hos Kingo Recycling, indtil virksomheden og kommunen har fundet en løsning på, hvad der skal ske med jorden.

I en pressemeddelelse fra 23. september skriver Morsø Kommune, at jorden oprindeligt skulle have været brugt til at afrette et område hos Kingo Recycling. Det havde kommunen givet tilladelse til på baggrund af undersøgelser af jorden.

Men da Kingo Recycling selv lavede en stikprøvekontrol af jorden, viste denne at jorden var mere forurenet.

- Jeg er meget utilfreds med at selve situationen er opstået. Til gengæld er jeg er meget tilfreds med, hvordan Kingo har håndteret det indtil videre. De er gået meget længere end, hvad lovgivningen kræver og har været særdeles ansvarlige. De har ekstraordinært foretaget egne jordprøver og analyser, stoppet modtagelsen af jord og igangsat en plan for at håndtere den forurenede jord, fortæller Torben Gregersen, direktør for Børn og Kultur, Teknik og Miljø i Morsø Kommune i pressemeddelelsen.

Jorden er nu overdækket, så der ikke sker nedsivning til grundvandet.

Kingo Recycling er nu i gang med at lave en handlingsplan for jorden. Enten skal den renses eller flyttes til et andet godkendt renseanlæg. Den plan skal Morsø Kommune godkende.

Morsø Kommune har ansvar for at føre tilsyn med, om Kingo Recycling overholder sin miljøgodkendelse.

Kingo Recycling har ikke ønsket at kommentere på sagen.