Strejken fortsætter hos Arla: Sådan udvikler sagen sig

Cirka 100 midt- og vestjyske medarbejdere strejker på Arla. Efter et forhandlingsmøde er det nu slået fast, at arbejdsnedlæggelsen strider mod overenskomsten.

Flere medarbejdere på Arla strejker. Det gælder også her på Danmark Protein i Nr. Vium ved Videbæk.
Flere medarbejdere på Arla strejker. Det gælder også her på Danmark Protein i Nr. Vium ved Videbæk.
Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Mandag strejkede 144 medarbejdere fra Arla, hvoraf de cirka 100 var fra midt- og vestjyske arbejdspladser.

Også tirsdag morgen er der konflikt, for laboranterne og logistikassistenterne har stadig nedlagt arbejde.

Det bekræfter talspersonen for de strejkende, Lone Elkjær, overfor TV MDITVEST tirsdag morgen.

Mandag oplyste Arlas presseafdeling, at de ser arbejdsnedlæggelsen som overenskomststridig.

Klokken 9:30 tirsdag skulle der derfor være møde mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation. På mødet blev det slået fast, at strejken er i strid med overenskomsten.

Det har dog tilsyneladende ikke afskrækket medarbejderne, for tirsdag eftermiddag har fagforeningen HK meldt ud, at medarbejderne fortsætter med at nedlægge arbejdet onsdag morgen.

16. apr kl. 16:16

Livebloggen lukker

Livebloggen her bliver ikke længere opdateret, men TV MIDTVEST følger selvfølgelig stadig udviklingen i strejken.

16. apr kl. 15:52

Medarbejdere vil ikke arbejde

På et forhandlingsmøde tirsdag har Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation slået fast, at over 100 Arla-medarbejderes arbejdsnedlæggelse er i strid med overenskomsten. 

Arla har også sagt, de ikke vil forhandle, så længe arbejdsnedlæggelsen er i strid med overenskomsten. 

Alligevel tyder det ikke på, at i alt cirka 100 midt- og vestjyske laboranter og logistikassistenter har tænkt sig at møde på arbejde onsdag morgen. 

Heller ikke selvom det kan koste dem en bod på 56 kroner per time, hvor de ikke har arbejdet, selvom de ifølge overenskomsten burde.

For tirsdag eftermiddag meddeler fagforeningen HK på vegne af de strejkende, at de har tænkt sig at fortsætte med at nedlægge arbejdet.

16. apr kl. 12:47

Mød på arbejde eller betal bod

De strejkende medarbejdere på Arla skal til lommerne, hvis ikke de møder på arbejde senest onsdag morgen. 

Det står klart efter et forhandlingsmøde tirsdag formiddag.

Her er Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation kommet frem til, at det strider mod overenskomsten, at de 144 medarbejdere nedlagde arbejdet mandag og tirsdag.

Det betyder, medarbejderne skal betale 56 kroner for hver time, de ikke har arbejdet, selvom de burde ifølge overenskomsten. Det fortæller Lone Elkjær, der er talsperson for de strejkende. 

Medarbejderne kan dog slippe for at betale boden, hvis de møder på arbejde senest onsdag morgen til normal tid, forklarer hun.

- Hvad er dit indtryk af, om de går i arbejde i morgen? 

- Det er medarbejderne, der bestemmer, hvad de vil. Jeg har opfordret dem til at gå i arbejde. Mere kan jeg ikke gøre, siger tillidsrepræsentanten.

16. apr kl. 12:31

Strejke strider mod overenskomsten

Flere end 100 medarbejdere på landsplan og omkring 100 medarbejdere i det midt- og vestjyske har handlet i strid med overenskomsten.

Mandag og tirsdag har laboranter og logistikassistenter i Arla nedlagt arbejdet i protest mod, at en lønstigning i grundløn for nogles vedkommende er blevet modregnet i det personlige tillæg.

Men arbejdsnedlæggelse er altså i strid med overenskomsten. Det er Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation kommet frem til på et forhandlingsmøde tirsdag formiddag.

Med afgørelsen skal HK og deres tillidsrepræsentanter nu opfordre medarbejderne til at genoptage arbejdet. Arla afventer om det sker.

Arla har understreget, de ikke ønsker at forhandle på baggrund af en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

16. apr kl. 09:24

Medarbejdere er utilfredse med lønstigning

En lønstigning på 722 kroner per måned er blevet mindre for flere medarbejdere hos Arla. 

Det er grunden til, at over 100 medarbejdere landet over og cirka 100 i Midt- og Vestjylland strejker.

Laboranter og logistikassistenter har det nemlig som en del af deres kontrakter, at Arla har lov til at modregne stigningen i grundløn i medarbejdernes personlige tillæg.

Det er sket for flere medarbejdere, så lønstigningen er skrumpet. Det er medarbejderne så utilfredse med, at de mandag nedlagde arbejdet. Det samme har de gjort tirsdag.

De håber at tvinge Arla til forhandlingsbordet, for medarbejderne vil have fjernet Arlas mulighed for at modregne lønstigninger i det personlige tillæg.

Hvad håber du der kommer til at ske i dag? 

- Jeg håber da, vi finder ud af et eller andet. Selvfølgelig gør jeg det. Det vil være det bedste scenarie.

- Det er meget meget små krav, vi stiller. Vi stiller kun krav om, at vi får op til de 722 kroner, der står i vores overenskomst, siger Lone Elkjær, der er talsperson for de strejkende.

16. apr kl. 09:13

Skæbnemøde begynder 9:30

Klokken 9.30 er der forhandlingsmøde mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation hos Dansk Arbejdsgiverforening. I samme bygning er HK og Arla også til stede. Her skal parterne afgøre, om der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

Det er vigtigt, fordi Arla har sagt, de ikke vil forhandle, hvis arbejdsnedlæggelsen strider mod overenskomsten.

16. apr kl. 09:13

Strejker flere steder i landsdelen

Cirka 100 medarbejdere tilknyttet Arla strejkede mandag i det midt- og vestyske, mens tallet var 144 på landsplan.

Nogle medarbejdere vendte tilbage til arbejdet mandag, men i det store hele ligner billedet sig selv fra i går. Det bekræfter Arlas presseafdeling og de strejkendes talsperson, Lone Elkjær, overfor TV MIDTVEST tirsdag morgen

Laboranterne og logistikassistenterne ansat ved Danmark Protein og Arinco i Nr. Vium ved Videbæk, Hoco i Holstebro og Rødkærsbro Mejeri nedlægger altså stadig arbejdet. 

I hvert fald indtil et skæbnemøde tirsdag formiddag.