Supermarkeder mangler øko-kød
Flere vil gerne have økologisk kød, men det kan være svært for landmændene at følge med den store efterspørgsel
Økologiske hakkebøffer hitter som aldrig før. Alligevel bliver der måske færre af dem på de midt- og vestjyske spiseborde. Landmændene vil nemlig hellere have mælk fra køerne end at slagte dem.
Der er ekstra fyldt i stalden hos Henrik Sundgaard i Ørnhøj. Her får køerne lov til at leve lidt længere, før de ryger til slagtning.
- Vi sender nok halvdelen til slagtning i forhold til hvad vi normalt ville gøre, fortæller Henrik Sundgaard, der er landmand.
Høje mælkepriser
Den økologiske mælk er nemlig steget i pris.
- Stigende mælkepriser betyder, at jeg gerne vil producere noget mere, når jeg kan tjene noget på det. Og den eneste skrue, jeg kan skrue på, er, at vi beholder køerne herhjemme og lader dem blive lidt ældre, forklarer Henrik Sundgaard.
Det er ikke kun Henrik Sundgaard, der beholder malkekøerne i stalden. En opgørelse fra Danmarks statistik viser, at antallet af økologisk kvæg, der bliver sendt til slagtning, er det laveste i 10 år.
- Før da der var mælkekvoter, der var der en begrænsning på, hvor meget mælk man måtte levere. Nu lader man dem malke lidt længere, fordi der har været mangel på den økologiske mælk, forklarer Kirsten Holst, som er økologichef hos Seges i Aarhus.
Dertil kommer at flere økologiske landmænd vælger at udvide deres besætning.
- En ko den får jo en kalv en gang om året ca. og det tager jo to til tre år inden den er klar til at erstatte nogle af de køer vi har. Så det vil tage tid før vi har en fuld bestand, der kan erstatte de gamle, så vi kan komme på fuldt slagteniveau igen, siger Henrik Sundgaard.
Supermarkeder savner øko-kød
At køerne bliver længere tid i stalden, kan også mærkes i de midt- og vestjyske kølediske.
- Vi oplever, at vi ikke kan få den mængde kød, vi gerne vil have. Til daglig kan det være, at vi bestiller 3-4 kasser og måske kun modtager en enkelt kasse hakket oksekød, siger Bjørn Bajlum, som er købmand i Rema 100 i Silkeborg.
Selvom økologiske hakkebøffer er populære som aldrig før, så er der kun en løsning på de tomme kølediske. Tålmodighed.
- Det tager mindst to år at lægge en økologisk produktion om, så hvis bare forbrugerne kunne have fortalt for 2-3 år siden det var det her de ville, så kunne vi have været i gang lidt før, siger Kirsten Holst, som er økologichef hos Seges i Aarhus.
Men Henrik Sundgaard er optimistisk ift. at hans gård snart er oppe i fulde omdrejninger med økologiske bøffer igen.
- Jeg tror, når vi kommer til efteråret 17, så vil vi være oppe på fuld bestand igen, og så tror jeg, at det kommer, siger Henrik Sundgaard.