Tidligere chef for Rejseholdet: Det sker der, når politiet skyder
Bent Isager-Nielsen, der blandt andet er forhenværende drabschef og leder af Rejseholdet, kender alt til de situationer, hvor Politiet er nødsaget til at trække våben.
Det er meget sjældent, at det ender som i går, hvor politiet skød og dræbte en 32-årig mand i Holstebro.
En episode, som nu bliver håndteret af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og derfor kan Midt- og Vestjyllands Politi ikke på nuværende tidspunkt fortælle nærmere om, hvad der præcist skete lørdag sidst på eftermiddagen.
Alligevel kan vi godt blive lidt klogere på, hvad der er foregået. For når politiet trækker våben og afgiver skud, skal der være opfyldt flere krav, forklarer den tidligere politiinspektør og efterforskningschef samt forhenværende drabschef og leder af Rejseholdet, Bent Isager-Nielsen.
- Jeg kan kun tale ud fra min erfaring fra tidligere sager og jeg kender den her situation. Det, man generelt kan sige, er, at det at skyde ligger så højt på magtbarometeret, at inden man kommer dertil, er alle mulige andre ting taget i brug, fortæller han.
Og uddyber:
- Vi er oppe i det helt ultimative, det er nærmest printet ind fra fødslen og i hvert fald fra første dag på politiskolen. Derfor er der også strenge krav, inden du må trække pistolen. Der skal være tale om et påbegyndt eller overhængende livsfarligt angreb, forklarer Bent Isager-Nielsen.
Et øjebliks vurdering
Nu er det Den Uafhængige Politiklagemyndigheds opgave at afhøre politifolk og vidner, for at danne sig et billede af, hvad der er gået forud for skuddet.
En opgave, som tidligere lå hos Rejseholdet. Derfor har Bent Isager-Nielsen også været med til at vurdere episoder som denne.
- Når folk siger; burde betjenten ikke have gjort noget andet? Så skal vi huske, at det her er et øjebliks vurdering. I situationen gør man alt for at skyde varselsskud først og så vidt det er muligt, skal man sigte efter arme og ben. Men uanset hvor trænet man er, og der er meget træning, så er det noget andet i virkelighedens verden, forklarer Bent Isager-Nielsen.
Han påpeger, at politiet har handlepligt, og at det også kan have en fatal udgang, hvis Politiet ikke tager affære i tide.
- I en næsten tilsvarende sag fra Nykøbing Sjælland, brugte politiet ikke våben, selvom kravene til at bruge det var opfyldt. Der endte personen med at slå en mand ihjel, inden han bagefter blev skudt af Politiet, forklarer Bent Isager-Nielsen.
Yderst sjældent
Vi skal tilbage til 2001 for at finde en sag her fra landsdelen, hvor en person blev dræbt af politiet.
Her var det en mand, der havde taget en ansat som gidsel i Midtbank i Brande, der blev skudt af politiet.
- Heldigvis er det så utroligt sjældent, at politiet skyder mod en mand, og endnu sjældnere han afgår døden, siger Bent Isager-Nielsen.
Derfor er det også et særligt arbejde, der nu begynder hos politiet.
- Ledelsen på politistationen, tillidsmand og politiforeningsformanden har et stort arbejde foran sig nu. Jeg har talt med betjente, der har skudt folk, og aldrig er kommet sig over det. Det er ikke bare lige 'another day at the office', det er noget helt usædvanligt, slår Bent Isager-Nielsen fast.