Tidligere minister: - På efterskole lærer man, at "vi" er større end "jeg"
Kristian Jensen tøver ikke et sekund med at konkludere, at intet af det, der er lagt op til, kan erstatte 10. klasse, som vi kender den i dag.
Han har selv haft to år på efterskole, og han har sendt sine tre drenge i samme retning.
- Jeg har selv oplevet, at det giver en større erkendelse af, hvem man er og hvad man vil, lyder det fra Kristian Jensen.
Derfor falder nyheden om, at Reformkommissionen anbefaler at sløjfe 10. klasse, ikke i god jord hos den tidligere Venstre-minister.
- Jeg tror, at vi så vil komme til at se en lang række unge mennesker, som bliver mere udbrændte.
Og så frygter han, at der vil være konsekvenser, der kommer til at række endnu længere ud i samfundet.
- Hvordan vil vores foreningsliv overleve? Hvor skal ledere, instruktører og trænere, som efterskolerne uddanner, komme fra, spørger han og fortæller, at de to ældste sønner er frivillige i foreningslivet nu.
Kristian Jensen kommer selv fra Bøvling og har gået på Bjergsnæs Efterskole tæt på Viborg, og han har oplevet, at mange midt- og vestjyder er rundet af foreningslivet.
En nuværende politiker, der heller ikke er tilfreds med kommissionens forslag, er Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne.
På Facebook skriver hun, at "når regeringens reformkommission foreslår at nedlægge 10. klasse, så er det mere regneark, end det er forståelse for ånd og ungdomsliv."
- Rigtig mange unge har fået virkelig meget ud af et efterskoleophold. Det gælder i høj grad også mig selv, skriver hun.
"Intet kan erstatte det"
Onsdag bliver der præsenteret konkrete bud på, hvad der kan erstatte 10. klasse som vi kender tilbuddet i dag.
Indtil videre erfares det, at kommissionen anbefaler en ny toårig ungdomsuddannelse med fokus på praktiske erfaringer.
Kan det ikke være et godt alternativ?
- Intet af det, der er præsenteret, er i nærheden af at kunne erstatte det som 10. klasse og efterskole er lige nu. Intet giver det samme som at flytte hjemmefra og lære at leve med andre jævnaldrende, siger Kristian Jensen.
- Der er ikke noget positivt ved det forslag, som ikke vil kunne løses på anden måde.
Han anerkender, at forslaget højner arbejdsudbuddet.
Men står det til ham, skylder vi netop de unge, der skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, at de har muligheden for at få et år, hvor de kan finde dem selv - sammen med andre.
- Skal vi ikke lige tillade, at de har et år, hvor de kan finde ud af, hvem de er som mennesker inden de starter på en uddannelse, siger den tidligere Venstre-minister.
- Det er her, man lærer, at "vi" er meget større end "jeg".