Tidligere pension: Socialdemokratiet uden opbakning hos V, K og R

Ukonkret og 'fluffy' er noget af det Venstre, Konservative og Radikale siger om det pensionsudspil, Socialdemokratiet lancerede for nylig.

28:21
I denne udgave af Krydsfelt er Socialdemokratiets udspil om, at faglærte og ufaglærte tidligere skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet til debat. Gæster i studiet er: Annette Lind (Soc.dem.), Thomas Danielsen (Venstre), Andreas Steenberg (Radikale) og Orla Østerby (Kons.)

Socialdemokratiets plan om at ville indføre en ny ret til tidlig folkepension for de mest nedslidte, og dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, møder modstand blandt folketingsmedlemmer valgt i Vestjyllands Storkreds. Selvom Dansk Folkeparti i dag har nikket ja til udspillet, så synes hverken Venstre, Konservative eller Radikale at kunne bakke op om forslaget.

- Det er det mest 'fluffy' og ukonkrete udspil, der er lanceret i meget lang tid, mener Thomas Danielsen, folketingsmedlem, valgt for Venstre i Struer-kredsen.

- Man må kunne sætte to streger under, hvem er det, det her skal dreje sig om. I udspillet skriver man, det venter vi med at offentliggøre til efter valget, siger Venstre-manden.

Thomas Danielsens udtalelse falder i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor Socialdemokratiets aktuelle udspil om, hvordan nedslidte skal kunne få folkepension tidligere end andre, er til debat.

S: Kun vi taler lønmodtagernes sag

Annette Lind (Soc.dem.) mener, partiet med sit udspil tager fat om et af velfærdssamfundets væsentligste politiske emner. Det har en god sag, som andre partier ikke har fået øje på.

- Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at vi er det eneste parti, som går på lønmodtagernes side. Vi har nogen, som har båret murerspande i 40 år - som har gået på arbejde om natten - som har haft et meget, meget hårdt liv, siger Annette Lind, socialdemokratisk folketingsmedlem fra Holstebro.

Socialdemokratiet kalder sit udspil 'De mest nedslidte fortjener også en værdig pension'. Udspillet indeholder syv principper for en ny ret til tidlig folkepension. Partiet mener ikke, folkepensionen fungerer, som den er skruet sammen i dag.

Socialdemokratiet vil både give alle ret til at gå på pension efter et endnu ikke fastsat antal år - men over 40, har partiformand Mette Frederiksen sagt - og give nedslidte mulighed for at trække sig tilbage endnu tidligere, hvis de lever op til en individuel vurdering.

- Vi vil have, at der skal være en værdig tilbagetrækning, så de her mennesker også kan få et værdigt liv, efter de er færdige med deres arbejdsliv, fastslår Annette Lind.

Økonomien hænger ikke sammen

I følge Socialdemokratiet vil det koste tre milliarder kroner at gennemføre den foreslåede omlægning af folkepensionsreglerne. Den prissætning er blevet kaldt urealistisk og underfinansieret af flere partier - og bliver skudt ned også af de Konservative.

- Det spændende er jo, at finansieringen blandt andet er banksektoren. Den skal af med en eller anden ekstra skat, konstaterer Orla Østerby, konservativt folketingsmedlem fra Lemvig.

- Det kan være fint nok. Men vi skal være klar over, hvor regningen så kommer hen fra banken. Den kommer ud til den ganske almindelige lønmodtager, som kommer til at betale for det til sidst. Så finansieringen er en 'omvendt Robin Hood'. Og hvis det er det Socialdemokratiet vil, så synes jeg, de selv skyder det ned, konkluderer Orla Østerby

Nej tak til ny efterløn

Også de Radikale sætter spørgsmålstegn ved, hvordan økonomien er skruet sammen i udspillet - men hæfter sig ligeså meget ved antallet af danskere, der skal kunne få tidligere pension. Partiet bryder sig ikke om, at Socialdemokratiet taler om en 'rettighed'.

- Vi skal have lavet en ordning for folk, der er nedslidte. Men det skal være en ordning, der rammer de nedslidte. Vi er ikke interesserede i at sende raske folk på efterløn, siger Andreas Steenberg (Rad.)

- Vi vil gerne lave en ordning, der er målrettet folk, som er nedslidte. Og som kan få en lægeerklæring på det. Det er det, der er vores forslag, siger radikale Andreas Steenberg.

3:04
Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, sætter ord på, hvorfor det er nødvendigt at danskerne bliver længere tid på arbejdsmarkedet.