Udbredt gul plante kan slå husdyr ihjel

Det vrimler med den gule plante, engbrandbæger, som er en gave til insekterne - men farligt selskab for dyrene.

Det er svært at færdes i sommerlandet uden at få øje på de mange vilde gule blomster, der skyder op på marker og i vejkanten.

Én er vild pastinak, som TV MIDTVEST allerede har skrevet om mandag.

En anden er engbrandbæger. En plante der, ifølge Danmarks Naturfredningsforening, er en gave til mange hundrede arter af insekter og sommerfugle, der spiser blomsten. 

Men lige så rar, den gule plante er for mange insekter, lige så farlig kan den være for de firbenede, der færdes på markerne, hvor planten ofte vokser. 

For dem er den nemlig giftig.

- De fleste dyr spiser dem ikke, fordi de har en bitter smag. Der er dog enkelte undtagelser, siger Gunnar Yde, der er dyrlæge ved Hestepraksis Nordvest i Snedsted.

Han har selv lagt mærke til, at der er mange engbrandbægere i år. Og selvom dyrene er gode til at gå udenom dem, kan de blive udfordrede.

- Når der er rigtigt mange engbrandbægerne, så sker der ofte det, at dyrene kommer til at træde på dem. Og når planten bliver slået ned, så forsvinder den bitre smag, og så kan dyrene komme til at tage dem, siger han.

Engbrandbægeren kan også risikere at ryge med i ensilagen og dermed blive en del af det hø, dyrene spiser.

- Det er den værste form for fordring, for der er planten skjult, siger dyrlægen og tilføjer, at det nok er den mest udbredte måde, dyrene kommer i kontakt med planten på.


Leveren bliver nedbrudt

Det er dyrenes lever, der bliver ødelagt ved forgiftningen, og udfordringen er, at dyrene ofte når at blive alvorligt syge, før symptomerne viser sig.

Dyrene kan blandt andet blive gule i øjnene eller få lidt soleksem. Andre gange er symptomerne mere drastiske, hvor dyrene bliver skøre i hovedet og opfører sig mærkeligt.

Nogle gange vil op mod 90 procent af leveren være forgiftet, før symptomerne viser sig, og dyrene risikerer at dø eller må aflives.

Leverskaderne kan opdages tidligere i forgiftningsprocessen ved at tage en blodprøve på dyrene. Hvis prøven viser forhøjede levertal, er det med at få opsporet, hvor dyret får snuden i planten og få den fjernet, lyder det fra Gunnar Yde.

For der findes kun symptombehandling, når skaden er sket.

- Det tager noget tid, før leveren regenererer, siger han.

Der skal dog meget til, før dyrene bliver forgiftet af den gule plante, forklarer dyrlægen. Ofte skal de have en vis mængde over en længere periode. Og på trods af den store udbredelse af engbrandbæger i år, har Gunnar Yde ikke været kaldt ud til flere forgiftningstilfælde end normalt.

- Det er heldigvis stadig sjældent, jeg oplever tilfælde. Dem, der har dyrene, ved, at de skal passe på, siger han.