Virkeligheden overhaler drømmen: Havørne sætter ny rekord med 138 unger
Havørnene klarer sig flot i Danmark. I 2020 var der unger i 121 reder, oplyser Dansk Ornitologisk Forening.
Den blev udryddet i Danmark i slutningen af 1800-tallet, men havørnen har siden præsteret et ualmindeligt succesfuldt comeback til den danske natur.
Den store rovfugl vendte tilbage som ynglefugl i 1996, og nu har 2020 budt på en ny rekord med 138 nye unger.
- Virkeligheden har overhalet drømmen, konstaterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i en pressemeddelelse.
Da foreningen i 1992 startede sit Projekt Ørn, som varetager overvågning og beskyttelse af den danske bestand af ørne, var ambitionen, at Danmark i 2040 skulle have 75 havørnepar.
Det mål er for længst nået. Danmark har i år haft 134 ynglende par, hvoraf de 121 lykkedes med at få unger på vingerne.
DOF peger på et stort udbud af føde og gode muligheder for at bygge rede som forklaring på rovfuglenes succes.
- Med sin kystlinje på 7.300 kilometer og sine mange fuglerige fjorde og søer er Danmark et ideelt landskab for havørnen, der primært lever af vandfugle og fisk, siger lederen af Projekt Ørn, Kim Skelmose.
Havørnene ses oftest i det sydøstlige Danmark, men man kan også møde dem flere steder i det midt- og vestjyske.
- Vi forudser, at havørnen fra marsken og Vadehavet vil kunne etablere sig flere steder nordpå ved de vestjyske fjorde. Også Thy og Limfjordslandet med Vejlerne som et kerneområde vil få flere ynglepar af havørn. Viborg-områdets mange søer vil sikkert også tiltrække ynglende ørne, ligesom Randers Fjord og Mariager Fjord synes oplagte som terræner for øget fremgang, siger Kim Skelmose.
Trods fremgangen understreger DOF, at der stadig er god grund til at passe på havørnene. Der har i Danmark været flere eksempler på, at rovfugle er blevet forgiftet, og dertil kommer, at rovfuglene er afhængige af fred og ro ved rederne.