Prisen på minkskind stiger: Trods millionindtægt kan Henning stadig ikke dække sit tab

Mange minkavlere følger lige nu de første minkauktioner tæt, hvor priserne for første gang i mange år har fået et godt ryk opad.

2:50
Det var en trist dag, da Henning Kjær Jensen og sønnen skulle slå deres mink ihjel. I dag er håbet større.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Efter at samtlige danske mink blev slået ned i efteråret, er de første minkskind nu sat til salg på auktioner hos Kopenhagen Fur i disse dage. 

Og selvom livet for landets minkavlere har været surt de seneste måneder, følger nu trods alt et lille lyspunkt. For minkskindene bliver lige nu solgt til en højere pris, end det har været tilfældet de sidste mange år. 

På minkauktionerne svinger priserne, og derfor følger mange tidligere minkavlere også nøje med i udviklingen. Én af dem er Henning Kjær Jensen fra Troldhede.

- Jeg har ikke kunnet lade være med at følge med. Jeg har 1500 skind med på den her auktion, men med de prisstigninger, så ville jeg da ønske, at alle mine 24.000 mink havde været med i stedet for at ligge i minkgravene i Karup, siger han til TV MIDTVEST.

Flere af hans mink var smittet med coronavirus og kan derfor ikke sælges på auktion, men han har stadig nogle tusinde minkskind på auktion fra før coronaens tid. Så han følger med i de stigende bud.

Prisen på et minkskind har svinget meget gennem de seneste år. Rekorden tilbage i 2013 lød på 612 kroner for et enkelt skind. Sidste i var prisen helt nede at dykke på 150 kroner per skind. 

Prisstigninger er et vakuum

I forbindelse med beslutningen om at slå alle mink ihjel, har de tidligere minkavlere kunnet vælge, om de ville have en fast pris på 176 kroner på de skind, der kunne sælges - eller om de ville have et gennemsnit af prisen for salget i år. 

Og netop mulighed to gør det særligt spændende for avlerne at følge med i prisudviklingen, mens auktionerne står på. 

- Jeg har slet ikke været i tvivl om, at prisen på skind ville stige i år, og derfor har jeg valgt muligheden med en gennemsnitspris. Så er der lidt mere at gøre med, så vi måske kan finde noget nyt at investere i og komme videre med, siger Henning Kjær Jensen.

Spørger man formanden for Midtjyllands Pelsdyravlerforening, er årsagen til den højere pris i år, at køberne sidste år var meget mere forbeholdne, fordi de grundet coronanedlukningen ikke kunne komme til Danmark for at købe deres skind.

- Det her er et vakuum, fordi vi ser et behov, der allerede var sidste år, men som kommer nu, hvor folk tør købe igen. Og så er det ikke gået op for især kineserne, at den danske branche er ved at lukket permanent, for så havde der nok været endnu mere gang i salget i år, siger John Papsø til TV MIDTVEST.

John Papsø krydser fingre for høje priser på minkskind, så i udgifterne til produktionen fra de forrige år kan dækkes ind.
John Papsø krydser fingre for høje priser på minkskind, så i udgifterne til produktionen fra de forrige år kan dækkes ind.
Foto: Arkiv

Men med et lukket minkerhverv er der nu en klar udløbsdato for, hvor længe man kan købe danske minkskind.

- Vi skal bruge to år mere til at sælge de resterende minkskind, vi har tilbage. Derefter er det helt slut, siger John Papsø. 

Ifølge ham koster det i omegnen af 300 kroner at producere et enkelt minkskind, så med den nuværende gennemsnitspris er det knapt nok til at dække udgifterne fra de forrige års produktion. Prisloftet for de begravede mink, hvor skindet ikke må sælges, lyder på 250 kroner, og det niveau har auktionen allerede nået.

- Vi har fået 317 kroner for de 1500 skind, vi har solgt indtil nu, og hvis du ganger det ud, så er det 1,6 millioner - så helt ligegyldig er prisen jo ikke, siger tidligere minkavler Henning Kjær Jensen.

Han har i mellemtiden kastet sig over smederhvervet, mens han venter på kompensation.

- Det er dræbende rent psykisk at gå og vente, når det hele går så langsomt. Det har givet mange søvnløse nætter. Og stilheden, at komme i stalden nu og vide, at der aldrig skal gå mink igen, det er lidt mærkeligt.