Minkavler om Minkkommissionens kritik af Statsministeriet: - Det giver os ikke vores livsværk tilbage
30. juni afleverer Minkkommissionen sin rapport, og ifølge et medie byder den på kritik af ministerier og myndigheder.
Miljø- og Fødevareministeriets ageren i minksagen bedømmes som "særdeles kritisabel". Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt", og der er også hård kritik af Justitsministeriet, Finansministeriet, Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen.
Det skriver Weekendavisen, en uge før Minkkommissionen afleverer sin rapport, som Folketinget får den 30. juni.
De nye informationer betyder ikke alverden for Anita Kaag, der er tidligere minkavler i Bording.
- Selvfølgelig vil man altid gerne have, at der er en form for retfærdighed, men det giver ikke os vores job og livsværk tilbage, men selvfølgelig skal hun (red. Mette Frederiksen) overholde loven, siger Anita Kaag.
Også tidligere minkavler Finn Toft Madsen fra Balling er ikke overrasket.
- Jeg synes, det ser ud som forventeligt. Det var rimelig tydeligt med de slettede sms’er. Jeg synes, det har været meget fordækt, siger han.
Weekendavisen har læst centrale dele af det udkast, som forud for offentliggørelsen har været til høring hos sagens involverede.
Formuleringerne i den endelige udgave kan være anderledes. Men det ligger ifølge Weekendavisen fast, at kritikken vil være ganske hård.
”Bliver mindet om det hele tiden”
I en af konklusionerne, som kommissionen kommer frem til, står der ifølge Weekendavisen:
- Samlet er det kommissionens vurdering, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020.
Den tidligere minkavler i Bording ser frem til, at Minkkommissionen kommer med konklusionen om, hvem der har ansvaret for at lukke minkerhvervet, for hun synes, det er en hård tid.
- Sket er sket. Jeg ville have, at de fokuserede på vores erstatning, så de kunne komme videre. Minkkommissionen gør det ikke nemmere at komme videre, for man bliver mindet om det hele tiden, siger hun.
Minksagen udspringer af, at der juni 2020 blev konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland, og siden spredte smitten sig. Myndighederne frygtede, at virus kunne mutere og blive sværere at bekæmpe.
Derfor meddelte regeringen på et pressemøde 4. november 2020, at alle mink i Danmark skulle aflives. Det viste sig hurtigt, at der ikke var lovhjemmel til det.