65-årige Linda har sendt 100 jobansøgninger uden held - nu vil minister hjælpe seniorer som hende
Til trods for mange ansøgninger er Linda Lyngdorf kun blevet kaldt til én samtale.
65-årige Linda Lyngdorf er efterhånden blevet lidt af en ekspert til at skrive jobansøgninger.
Siden morsingboen under corona mistede sit job på grund af besparelser er det blevet til flere end 100 ansøgninger til et nyt kontorjob. Men selvom ledigheden er historisk lav, er hun stadig uden fast job.
- Jeg forstår det ikke. Jeg fejler ingenting, har gode ben og ryg. Hjernen følger med. Og jeg er videbegærlig, siger hun.
Linda Lyngdorf er uddannet kontorassistent, men har det seneste stykket tid arbejdet som hjælper på et nærliggende bosted, men hun håber, at hun kan komme tilbage til kontoret.
- Det er jo dér, jeg er stærkest. Jeg føler virkelig, at jeg kan give meget, siger hun.
Evaluering peger på særlige senior-udfordringer
Kun én gang er Linda Lyngdorf blevet kaldt til samtale. Resten af hendes ansøgninger er oftest blevet mødt af afvisninger med begrundelsen om manglende kvalifikationer.
Selv tror hun dog, at forklaringen er en anden.
- Jeg har snakket med andre. Vi har bare den alder, der bliver fravalgt, siger hun og forklarer, at hun ved mange afvisninger har spurgt arbejdsgiver direkte om alder var årsagen.
Linda Lyngdorf er langt fra ene om at pege på alder som en forklaring på, hvorfor hun stadig ikke har fået flere jobtilbud.
En evaluering af den såkaldte seniorpulje i årene 2018-2021 viser, at flere seniorer selv oplever, at de bliver valgt fra på grund af deres alder.
Svarene fra 300 personer over 50 år indgår i evalueringen. 49 procent af dem angiver, at de har oplevet, at arbejdsgiverne fravælger dem pga. alder.
Samme tendens kan man nikke genkendende til hos HK Midtvest i Holstebro, der blandt andet rådgiver kontoruddannede som Linda Lyngdorf.
- Det er noget hø, hvis man ender som jobsøgende i den her alder, forklarer karrierevejleder Hanne Lund-Nielsen.
Karrierevejlederen peger på, at HK-medlemmer over 55 år i snit er ledige i længere tid end de yngre medlemmer.
Derfor undrer hun sig over, at flere medlemmer går ledige i månedsvis, når ledigheden på landsplan er opgjort til 2,7 procent.
- Det er himmelråbende dumt. Vi har nogle kræfter, der gerne vil ind på arbejdsmarkedet og et arbejdsmarked, der skriger på arbejdskraft. Vi bliver nødt til at have arbejdsgiverne til at åbne øjnene, siger hun.
- Når man kigger på folks kompetencer, engagement og drive så er alder fuldstændig ligegyldig, understreger hun.
Minister lover ændringer
På Christiansborg har politikerne også øje på de ledige seniorer.
I februar fremsatte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) et lovforslag, der skal stoppe diskrimination af ledige seniorer ved at forbyde, at arbejdsgivere må bede om at få oplyst ansøgeres alder, når de slår stillinger op.
Forslaget er en udløber af den trepartsaftale, som regeringen, arbejdsmarkedets parter og Kommunernes Landsforening indgik i efteråret.
- I en tid, hvor virksomheder efterlyser arbejdskraft, er det fuldstændigt absurd, at ledige danske lønmodtagere med masser af ressourcer og kompetencer oplever, at de bliver valgt fra alene på grund af deres alder, siger ministeren i en pressemeddelelse, der er sendt i forbindelse med lovforslaget.
På Mors har Linda Lyngdorf aldrig haft et problem med at oplyse sin alder, når hun har søgt job.
- Jeg synes, at arbejdsgiverne skulle komme ind i kampen. Lad vær med at fravælge os (seniorer, red.). Vi skal være et godt tilvalg.
- Som 65-årig er det lige 10 år for tidligt gå på pension, siger hun med et smil.
Det nye forbud mod at screene jobansøgere for alder ventes at træde i kraft den 1. juli 2022.