Lav ledighed over hele linjen: Desperate virksomheder mangler arbejdskraft
Midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft, og det koster penge for både virksomheden og samfundet.
Ledigheden er i bund mange steder, og selvom det i sig selv er gode nyheder, så betyder det samtidig, at virksomheder har hårdt brug for flere hænder. Seks ud af ti virksomheder ser manglen på arbejdskraft som den største forhindring for at vækste.
En af de virksomheder, der har store problemer med at skaffe nye ansatte, er Frontego i Nykøbing, der producerer køkkenlåger. Her er 30 medarbejdere på lønningslisten, men der er hårdt brug for flere, for lige nu kan virksomheden slet ikke følge med.
- Det er jo et stort problem, fordi vi får lange leveringstider, og vi har endda været nødt til at sige nej til nogle ordrer, siger administrerende direktør, Tage Nielsen.
Midtjylland har 4300 ledige stillinger
Og billedet er det samme for både ferieudlejningsfirmaer, restauranter, byggebranchen og alle andre steder. Nye tal fra Dansk Industri viser, at virksomhederne i Region Midtjylland kunne ansætte 4300 nye medarbejdere, hvis den kvalificerede arbejdskraft ellers fandtes.
Det koster samtidig samfundet dyrt, at der er så mange ledige stillinger. Dansk Industri vurderer, at tabet kan løbe op i mere end fire milliarder kroner om året alene i Region Midtjylland. Og det bekymrer formanden for DI Midt Vest.
- Konsekvensen kan i yderste fald være, at virksomheder begynder at kigge sig om efter andre steder og lokationer i Europa eller verden, hvor der er arbejdskraft til rådighed. Og så er vi i en usikker situation, som vi måske ikke bryder os så meget om, siger formand Claus Arberg.
Højere løn er ingen løsning
På Mors har køkkenlågeproducenten Frontego ingen planer om at flytte produktionen til udlandet. Løsningen på den manglende arbejdskraft er her i stedet at lade de fleste medarbejdere på virksomheden arbejde over.
For nogen kan arbejdsugen komme oppe på 50-60 timer, og det er helt ok for Lars Madsen, der er produktionsmedarbejder.
- Inden for rimelighedens grænser gør det ingenting, siger han.
På trods af den tilspidsede situation afviser direktør Tage Nielsen at bruge højere løn end sine konkurrenter som løsning.
- Det er bare skruen uden ende, for så begynder man jo bage at stjæle fra hinanden, siger han.