Opdatering: Vindmølle løber fortsat løbsk
En 39 meter høj Vestas vindmøller løber fortsat løbsk. Nu vil Vestas prøve at få kontrol over den.
Opdatering: Lørdag morgen er det endelig lykkedes at få kontrol over møllen. Læs mere her:
https://www.tvmidtvest.dk/morsoe/nu-har-den-loebske-vindmoelle-endelig-mistet-pusten
- - - -
En vindmølle er fortsat ude af kontrol på Mors, men nu gøres der ikke flere forsøg på at standse møllen akut.
Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi fredag.
- Vestas vil formentlig forsøge at få kontrol over vindmøllen i løbet af weekenden, når vinden er aftagende, siger vagtchef Jesper Brøndum.
Desuden har Vestas også vagter på stedet for at holde øje med møllen, men også for at holde nysgerrige væk fra området.
Hvornår man kan få vindmøllen under kontrol, er lige nu op til vind og vejr.
Det forklarer presseansvarlig hos Vestas, Kristian Holmelund Jakobsen.
- Vi har teknikere til stede, men de har ikke mulighed for at gøre så meget lige nu. Det er en ældre model, så man skal ind i den, før man kan få den stoppet, og her er de udfordret af vinden lige nu. Vi forventer dog, at der vil være et vindue søndag morgen, hvor vejret tillader, at vores teknikere kan få den stoppet helt.
Forsøgte med raketter og reb
Vingerne på den ældre vindmølle sidder stadig fast. Der var ellers frygt for, at de ville ryge af vindmøllen.
Torsdag klokken 09.28 modtog politiet en melding om, at en 39 meter høj vindmølle havde mistet trykket og ikke kunne stoppes.
Og torsdag eftermiddag meddelte politiet så, at vindmøllen ikke stod til at redde efter flere forsøg med raketter og reb, fortalte indsatsleder ved Midt- og Vestjyllands Politi, Kent Hansen.
- Det har været en alternativ opgave, og vi taber altså til naturen. Det er svært at vinde over vinden, sagde han torsdag.
Grundet den høje fart som vindmøllen har opnået og det kraftige blæsevejr, så kan den ikke stoppes.
Lignede situation i 2019
Faktisk har både politiet og beredskabet prøvet en lignende situation tilbage i 2019, hvor også en anden mølle på Mors løb løbsk, men aktionen torsdag var noget anderledes.
- I 2019 forsøgte vi at standse en vindmølle med en raket og et tov med en brudstyrke på 40 tons, som vi skød hen over, og det forsøgte vi igen i dag (torsdag, red.), siger indsatslederen.
Men fordi vindmøllen var noget større end sidst, og fordi det blæste kraftigt, så blev de nødt til at tage andre metoder i brug.
Politiet blev nødt til at tilkalde forstærkning undervejs, og derfor mødte også lederen af redningsstationen i Thyborøn Villy Jakobsgaard op.
Han skulle i samarbejde med politiet og sit mandskab prøve at få den ældre mølle i ro.
- Vi prøvede først at skyde et kraftigt tov ud fra raketten og op i vindmøllen, men det lykkes ikke. Anden gang – der gjorde vi noget nyt med det plastik, men det sprang også bare, siger lederen af redningsstationen.
Det var plastisk, som normalt bruges til bigballer, og derfor er det ekstremt kraftigt, men heller ikke det kunne få møllen til ro. Så snart det ramte vingerne, så sprang det.
Politiet opfordrer stadig nysgerrige til at holde mindst 300 meters afstand til møllen, men der er også vagter på stedet.