Hjerteløbere erstatter 112-førstehjælpere
Region Midtjylland har besluttet at nedlægge deres egen ordning med 112-førstehjælpere til fordel for TrygFondens hjerteløbere.
Ved et hjertestop er tiden altafgørende.
Derfor har Region Midtjylland i flere år haft en ordning med 350 lokale 112-førstehjælpere i de områder, hvor ambulancen har lang vej.
Men den tid er forbi, for nu er det i stedet TrygFondens hjerteløbere, der rykker ud, når der er brug for hjælp. Det er en app-baseret ordning, som alle og enhver kan tilmelde sig.
Og det er der 33.000, der har gjort i Region Midtjylland. Her har der været hjerteløbere i nærheden, som de har kunnet kalde på ved 99,8 procent af alle formode hjertestop i år.
På Venø ved Struer har Dennis Borbjerggaard været frivillig førstehjælper i 112-ordningen. Han vil gerne fortsætte med at hjælpe, så nu har han hentet appen og meldt sig som hjerteløber. Men han har en bekymring.
- Det, der var det gode ved 112-ordningen, det var, at vi selvfølgelig fik nogle kurser, siger han.
Sådan foregår det ikke, når man er hjerteløber. Her stilles der ingen krav om gennemførte kurser, når man tilmelder sig. Men det skaber ikke bekymring hos Palle Juelsgaard, der er lægefaglig direktør hos Præhospitalet i Region Midtjylland.
- Vi er blevet meget klogere gennem årene og har fået rigtig godt og informativt billede- og filmmateriale, som er tilgængeligt, og det ved vi, der er tilstrækkeligt, siger han.
En bedre løsning
Palle Juelsgaard tror på, at den nye ordning rent faktisk er en opgradering, fordi der simpelthen er flere hjerteløbere.
- Alle undersøgelser vi har lavet af, hvor tilgængelige hjerteløberne er, indikerer at der er en god dækning. Og hvis vi er heldige med, at de tidligere 112-førstehjælpere på Venø har lyst til at overgå til hjerteløberordningen i fuld udstrækning, så er vi i virkeligheden bedre stillede, også på Venø, end vi var før, siger han.
Dennis Borbjerggaard kan godt være bekymret for, om hjerteløberne får samme hjælp til at håndtere eventuelle voldsomme oplevelser, som de fik i 112-ordningen.
- Når du stiller dig selv til rådighed, så skal du i hvert fald også komme hel ud af det bagefter, siger han.
Regionen har personale klar, der kan hjælpe, forsikrer Palle Juelsgaard.
- Og så håber jeg jo ikke, at de gode relationer man har ude i lokalsamfundene er forsvundet, fordi modellen er blevet opdateret til hjerteløber-modellen, siger han.
På Venø er der kommet en hjertestarter på hver side af færgeovergangen, fordi ambulancen har lang vej. De har 4 hjertestartere på øen til de omkring 170 beboere.