Under coronakrise: Markant færre indlægges med hjerteproblemer
Da landet lukkede ned, dykkede antallet af patienter på hjerteafdelingerne i Region Midtjylland. Og det er bekymrende, mener overlæge og Hjerteforeningen.
Antallet af borgere i Region Midtjylland, der bliver indlagt akut på hjerteafdelingerne er faldet, siden Danmark lukkede ned den 11. marts. Det viser tal fra Region Midtjylland.
Sammenligner man med samme tid sidste år, så bliver der indlagt markant færre med mistanke om alvorlige hjerteproblemer, eksempelvis en blodprop i hjertet.
Eksempelvis var der fra den 23. til den 29. marts 40 indlæggelser i regionen. I samme uge sidste år var det tal på 58.
Et af de steder, hvor de har oplevet udviklingen, er på Regionshospitalet i Viborg.
- Da corona-epidemien var på sit allerhøjeste oplevede vi et markant fald i folk, der blev akut indlagt med symptomer, man bør reagere på. Det kan være symptomer som ondt i brystet, trykken i brystet, der stråler op i halsen eller ud i armen, pludselig opstået åndenød eller hvis man pludselig besvimer, siger ledende overlæge på hjerteafdelingen, Jens Refsgaard.
Flere årsager til fald
Overlægen kalder faldet tankevækkende, og han er bekymret for, om folk med symptomer holder sig væk fra både egen læge og sygehuse af frygt for covid-19.
- Jeg tror, at - lidt ærgerligt - har vores potentielle patienter taget et hensyn til afdelingerne, fordi de har tænkt, at de havde så meget andet at se til i øjeblikket. Men det er vigtigt at sige, at der har været et velfungerende sundhedsvæsen 24 timer i døgnet – også under det her, og det er der fortsat, forklarer han.
Mulige årsager til faldet kan også være frygten for at blive smittet med covid-19, hvis man bliver indlagt, lyder det. Men det skal man heller ikke frygte.
- Der er det vigtigt at sige, at vi tager alle tænkelige forholdsregler, hvis man kommer på sygehuset, siger Jens Refsgaard.
Lige nu har mange desuden skruet ned for mængden af arbejde. Og det kan også have en effekt på, hvor mange der oplever symptomer på, at der er noget galt med hjertet.
- Det er muligt, at nogle patienter ikke arbejder så meget, som de plejer at gøre. I stedet går de måske og slapper af derhjemme, så får de ikke nogle af symptomer, der kan signalere, at der er noget i vejen, forklarer Jens Refsgaard.
Forening er bekymret
Det er ikke kun hjerteafdelingerne i Region Midtjylland, der har oplevet færre henvendelser. Tendensen er landsdækkende, og den bekymrer også hos Hjerteforeningen.
- Vi har hørt fra flere forskellige regioner, hospitaler og de praktiserende læger, at der er tilsyneladende færre patienter, der henvender sig, end man ville forvente, lyder det fra administrerende direktør, Anne Kaltoft.
- Det er svært at forstå, og der kan man godt være bekymret for, at de patienter undlader at henvende sig. At de har problemer, smerter, åndenød, symptomer fra deres hjerte, men undlader at ringe til deres læge eller 112 og undlader at komme ind i systemet.
Anne Kaltoft tror desværre heller ikke, at udviklingen skyldes, at der faktisk er færre, der får problemer med hjertet lige nu.
- Jeg frygter, at der er patienter, der tænker, at det går over og vil se, om de ikke kan få det til at falde til ro. At de tænker, at de ikke vil belaste sundhedsvæsenet, fordi de har travlt.
Ligesom Jens Refsgaard har hun også mistanke om, at nogen måske holder igen, fordi de ikke vil på sygehuset af frygt for smitte.
- Min bekymring er, at der er nogen, der fejlagtigt tager et forkert hensyn. Vi skal huske at tænke på, at vi har indrettet et sundhedsvæsen til, også under coronakrisen, at der både er plads til corona-patienterne og alle de andre akutte patienter. Man må ikke holde sig tilbage. Vi skal ikke redde livet på nogle patienter med corona og så miste livet på andre patienter, der fejler noget andet, siger Anne Kaltoft.
- Man skal reagere på symptomer
Opfordringen fra både den ledende overlæge og direktøren i Hjerteforeningen er derfor helt klar – man skal reagere på symptomer og tage kontakt til sin læge eller ringe 112.
- Blodprop i hjertet kan ultimativt være noget, der slår folk ihjel. Og blodprop i hjertet, der bliver behandlet med forsinkelse, kan lave stor skade på hjertet. Mange akutte hjertesygdomme er tidskritiske, og der er det et spørgsmål om minutter eller timer for forskellen på, om hjertet nemt kan klare anfaldet eller ikke kan klare det, siger Anne Kaltoft.
Og det bakker Jens Refsgaard op om.
- Hvis vi skal hjælpe patienten, er det vigtigt, at man reagerer på det med det samme, også når der er epidemi. Hvis der går tre-fire dage, så giver det altså varige skader på hjertet, og det kan vi ikke hjælpe folk med i det samme omfang, som hvis de henvender sig akut. Så de skal komme. Vi er her også i corona-tiden.
Faldet i henvendelser har sågar fået hjerteafdelingen i Viborg til at lave et opslag på Facebook, hvor de appellerer til, at folk tager aktion og lader være med at vente, hvis de oplever symptomerne.
- Det er sjældent, at vi reklamerer med, at man skal blive indlagt, men faldets størrelse har overrasket mig, siger Jens Refsgaard.