66-årige Inger Lis er bekymret: - Mine personlige oplysninger er ude på nettet
Følsomme oplysninger om patienter i Alles Lægehus er blevet lækket på nettet i et lukket hacker-forum.
Den 66-årige pensionist, Inger Lis Hansen fra Ringkøbing er dybt bekymret. Hun aner ikke hvilke personlige oplysninger om hende, der er stjålet ved et hackerangreb i Alles Lægehus sidste år.
Nu må hun sammen med tusindvis af andre danskere konstatere, at de følsomme data er blevet lækket online i et lukket hacker-forum, hvor de kan misbruges i et hidtil uset omfang.
- Det, at de ligger i et hacker-forum på internettet, gør jo, at jeg ikke kan vide, hvad der kommer til at ske med de oplysninger, siger hun.
Journaler lækket
Utrygt er det også, at det via mediet Version 2 er kommet frem, at der kan være stjålet journaloplysninger om patienter i forbindelse med hackerangrebet.
Det kan være oplysninger om hvilke medicin patienterne tager, hvilke operationer de har været igennem, eller om de for eksempel har en psykisk diagnose.
- De kan jo også stjæle min identitet og bruge den. Eller man kunne forestille sig, at mit medicinkort blev misbrugt på en eller anden måde, siger pensionisten fra Ringkøbing.
Inger Lis Hansen er uddannet sygeplejerske og har selv arbejdet i en lægeklinik i 20 år. Hun har dog aldrig haft forbindelse med Alles Lægehus, heller ikke som patient.
Af samme årsag har hun forsøgt at få oplyst, hvordan lægehuset er kommet i besiddelse af hendes personlige data.
- Jeg er ikke blevet klogere. Jeg har sendt dem en mail og fik det svar, at det kunne de ikke fortælle mig, siger hun videre.
Generelt har utrygheden bredtsig hos de midt- og vestjyder. Der har fået at vide, at deres personlige data er blevet hacket.
TV MIDTVEST har tidligere besøgt ægteparret Bente og Bent Møller fra Holstebro, som begge har fået personlige oplysninger stjålet. Parret har aldrig været patienter hos Alles Lægehus.
- Vi ved bare ikke, hvor vores oplysninger er henne. Det er det der gør os utrygge, siger Bente Møller, som også er pensionist.
Alvorligt for borgerne
Sikkerhedsbruddet hos Alles Lægehus undersøges af Politiet og Datastyrelsen, og viser det sig, at de følsomme data er ude på nettet, er det alvorligt for borgerne. Det siger it-sikkerhedsekspert Allan Frank fra Datastyrelsen.
- Det er lidt ligesom tandpasta på en tube. Når data først er ude, er det bedste, man kan gøre for at gardere sig, at være opmærksom på de forskellige misbrugsscenarier, der kan være tale om, siger han.
Men hvordan kan journaloplysninger om ens helbred overhovedet misbruges på internettet?
- Der kigges blandt andet ind i er mulige afpresningssituationer, hvor nogen har ønsket at skjule informationer om deres helbred, som kriminelle siden har gjort offentlige på nettet, fortæller Allan Frank.
Og det er følelsen af usikkerhed, som nu har ramt Inger Lis Hansen i Ringkøbing. Hun ved ikke, hvilke data der eventuelt cirkulerer om hende på nettet, og hvor de eventuelt kan dukke op.
- Hackere er nogle mennesker, som er vant til at misbruge den slags oplysninger. Det gør mig rigtig utryg, siger hun.
Datatilsynet opfordrer utrygge borgere til at hente gode råd om, hvordan de garderer sig mod misbrug af deres data. De er på hjemmesiden sikkerdigital.dk