Akutafdelingen mangler hver femte sygeplejerske: - Det er på ingen måde et ønskescenarie
Personalesituationen i Hospitalsenheden Vest er stærkt presset. Derfor indstilles der til, at akutklinikken i Ringkøbing fortsat er lukket foreløbig frem til 1. april.
Det er efterhånden et kendt fænomen, at der der landet over er akut mangel på sundhedspersonale.
Ser man på akutafdelingerne i Hospitalsenheden Vest, så er der aktuelt 31 sygeplejerskestillinger, der ikke er dækket ind.
Det betyder, at de 137 resterende må løbe ekstra stærkt, og at man er nødt til at samle ressourcerne, hvor der er størst behov.
Derfor vil direktionen i Region Midtjylland tirsdag på et møde indstille til Hospitalsudvalget, at akutklinikken i Ringkøbing fortsat er lukket foreløbig frem til 1. april.
Samtidig foreslår regionen, at der skal arbejdes på rekruttering og kompetenceudvikling til behandlersygeplejerskeniveau hos andre faggrupper med henblik på at kunne varetage opgaverne i akutklinikken og assistere lægevagten.
- Når vi har foreslået det, så er det fordi, vi stadig oplever et væsentlig pres, hvor vi har personale, der må tage ekstra vagter. Derfor foreslår vi, at samle kræfterne på færre matrikler, for at få ressourcerne til at række længst, lyder det fra hospitalsdirektør Poul Michaelsen.
Andre skal hjælpe til
Henover jul og nytår har det været nødvendigt at lukke akutklinikken i Ringkøbing.
Baggrunden for beslutningen var stor mangel på sygeplejersker, herunder især behandlersygeplejersker.
- Det er på ingen måde et ønskescenarie, men vi er nødt til at vende hver en sten for at forbedre situationen.
Derfor arbejder man også fortsat på at tænke kreativt, for at dække nogle af de opgaver, der er forbundet med akutklinkkerne.
- Intentionen og formodningen er, at vi kan uddanne andre fagpersoner til at bistå i opgaven og varetage funktioner i akutklinikken, forklarer Poul Michealsen.
Gødstrup vil aflaste - men først på sigt
Konkret har afdelingen inden for sygeplejerskegruppen p.t. 10 ubesatte stillinger, 11 langtidssygemeldte fuldtidssygeplejersker, 4 deltidssygemeldte sygeplejersker og 6 sygeplejersker på barsel. Det giver samlet set 31 sygeplejerskestillinger, der ikke er dækning for.
Det øgede pres har også affødt, at akutafdelingen i Herning 21. december 2021 modtog et strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Budskabet i påbuddet er, at arbejdsbyrden for den enkelte sygeplejerske skal nedbringes.
- Vi har gjort en del for at afhjælpe strakspåbuddet, men vi er nødt til at fortsætte arbejdet i det felt, hvilket vi prøver med forlængelsen.
Den forestående flytning til Gødstrup udgør også et ekstra træk på personalet, fordi der skal forberedes nye arbejdsgange og lignende.
Men på sigt kommer flytningen ifølge hospitalsdirektøren til at være en hjælp.
- Gødstrup er en hjælp på situationen. Det er selvfølgelig ikke hele løsningen, men det vil bidrage væsentligt, siger Poul Michealsen.