Hvordan påvirker halloween dit barn? Her er psykologens bud

Halloween står for døren. Men hvordan håndterer du bedst dine børns frygt?

Afhuggede hoveder, chok og høje skrig. Det er noget af det, der venter den kommende uge, hvor der er halloween. Og det er en uge, hvor mange forældre skal holde ekstra øje med, hvordan uhyggen påvirker børnene.

- Børnene vil reagere vidt forskelligt. Nogle synes, det er fedt og spændende og sjovt, og andre synes, det er uhyggeligt, og noget man kan blive bange for, siger Sofie Blom Friis, Psykolog i Holstebro.

Hendes bedste råd til forældre er, at man lytter til barnet, når uhyggen trænger sig på.

- Hvis man har børn, der bliver forskrækket eller bange for noget, så skal man tackle det, præcis som hvis en traktor kører forbi og larmer, eller hvis en ballon springer, og barnet bliver bange for det. Man trøster dem og sætter ord på, hvad det er, der sker – at de bliver forskrækket og bange.

Uhygge er ikke farligt for børnene

Et af de steder, børnene kan blive skræmt fra vid og sans er i byernes butikker.
Det oplevede Mona Jønsby fra Rask Mølle forleden, da hun var hos bageren med sit barnebarn.

Her blev de mødt af ansatte bag disken med økser på hovedet og blod i ansigtet og uhyggelige væsner, der larmede i butikken.

- Der var meget larm dernede og pyntet op med lig, der havde røde øjne. Der kunne jeg mærke, at det var den lille ikke helt forberedt på, siger Mona Jønsby. 

I artiklen på vores hjemmeside lavede vi en afstemning, hvor vi spurgte alle jer brugere, om I synes, halloween-pynten har taget overhånd.
Indtil videre har knap 2000 brugere givet deres mening til kende, og meningerne er delte.

52 procent synes, det er alt for meget. 41 procent synes, man bare skal give den gas med pynt, og syv procent har svaret "ved ikke."

At holde børnene helt væk fra uhyggen er en mulighed, men det er en dårlig ide, mener psykolog Sofie Blom Friis.

- At blive bange eller forskrækket over noget, som er uhyggeligt, det er ikke farligt i sig selv. Det er helt fint. Alle følelser må have lov at være der. Nogle af dem er behagelige at føle, og nogle af dem er mere ubehagelige. Men de har en plads alle sammen, og så snart børnene forstår og kan sætte ord på, hvad de reagerer på, og at de bliver forskrækket og de bliver trøstet, så er det helt fint – så tager de ikke skade af det, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror overordnet set, det er fint nok, at vi som samfund leger lidt mere med de der farlige følelser – altså det at være bange eller angst. Det er jo det samme, vi gør, når vi har natteløb til spejder, eller når vi leger med mørket eller leger med balancen mellem spænding og uhygge, og det er fint nok, at børnene mærker det, så længe de er i trygt selskab.