Kaare havde næsten givet op på livet, men fik en chance: - Man skal finde noget, der giver en ild indeni
Ringkøbing-Skjern Kommune har de seneste år satset målrettet på at få udsatte borgere i arbejde. For Kaare Mærsk Lisbygd blev det den redningskrans, han havde brug for.
Det er kun godt et år siden, at Kaare Mærsk Lisbygd var indlagt på en psykiatrisk afdeling med selvdestruktive tanker. I sine kun 26 år har livet budt på masser af modgang.
Og det er ikke mindst problemer med at finde sin plads på arbejdsmarkedet, der har skubbet til den unge mands psyke.
- Jeg har været i praktik flere steder, kommunen har sat meget støtte på mig førhen, og der er bare ikke noget, der har virket, siger Kaare Mærsk Lisbygd.
Men der var heldigvis lys for enden af tunnelen, og redningskransen kom til sidst fra kommunen.
I Ringkøbing-Skjern Kommune iværksatte de nemlig et projekt for udsatte med navnet ”Vejen Ud”, og det endte med, at Kaare Mærsk Lisbygd pludselig kunne kalde sig tjenerelev på Hotel Fjordgaarden.
- Jeg har forsøgt, siden jeg var 18 år gammel med alt, hvad jeg havde selv. Prøvet på at forandre, hvem jeg var. At der skulle det ene projekt til at ændre alt… Det imponerer mig, siger den unge mand til TV MIDTVEST.
Lærepladsen har ændret alt for Kaare Mærsk Lisbygd, men det er ikke fremmed for Hotel Fjordgaarden at give folk som ham en chance.
Det er faktisk nærmest en fast del af historikken for det 55 år gamle hotel.
- Det ligger lidt i Fjordgaardens DNA, at vi gerne vil række en hånd ud. Selvfølgelig særligt til lokalområdet i Ringkøbing. De unge vil vi gerne hjælpe godt på vej, siger Susanne Dyrby Højlund, der er hotelchef på hotellet.
Gevinst for begge parter
På hotellet ser de ikke investeringen i de unge udsatte som en form for velgørenhed.
Både hotellet og den unge, der får en ny chance, vinder nemlig i sidste ende på samarbejdet.
- Kaare sætter alt på et bræt her, og med alt sit mod skal han kæmpe sig til en succes. Og det, tror jeg på, er et dybere engagement for ham, så på en måde gør vi den her dybe investering sammen, siger hotelchefen til TV MIDTVEST.
I Ringkøbing-Skjern Kommune er de stolte af, at ”Vejen Ud” giver resultater, men de anerkender også, at det kun kan lade sig gøre, fordi de har et tæt samarbejde med deres lokale virksomheder.
For kommunen er opgaven at finde ud af, hvordan de skubber de udsatte i gang, uden at skubbe for hårdt.
- Vi skal hele tiden finde balancen mellem ikke at presse for meget, så den udsatte bliver sygdomsramt, og samtidig skal vi give den der tryghed og hånd i ryggen, som gør, at man rent faktisk lykkes med at komme ind på arbejdsmarkedet igen, siger Kristian Andersen (KD), der er formand for beskæftigelsesudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
For Kaare Mærsk Lisbygd har vejen til jobbet som tjenerelev, været lang og sej.
En kamp som i dag giver masser af stof til eftertanke, og kunne han sige noget til sit yngre jeg, er han ikke i tvivl om, hvad det skulle være.
- Jeg har tænkt rigtig meget over det. Man skal finde noget, man er glad for. Man skal finde noget, der giver en ild indeni, så man tænker, at ”det her, det vil jeg faktisk gerne.”