Kommune ville have sosu'er på fuld tid - resultatet overraskede

Det er ikke så ligetil at få ansatte i hjemmeplejen op i tid. Det vil ellers løse et stort problem i kommunerne, der får flere ældre, der skal have hjælp.

Selvom arbejdsopgaverne er mange, så har det vist sig svært at få sosu'erne op i tid hos Tarm-Hemmet Hjemmepleje.
Selvom arbejdsopgaverne er mange, så har det vist sig svært at få sosu'erne op i tid hos Tarm-Hemmet Hjemmepleje.
Foto: Grafik: Jens Svenning, TV MIDTVEST

- Godmorgen. Har du fået morgenmad?

Kirsten Mortensen er hjemmehjælper i Tarm-Hemmet Hjemmepleje og er i gang med sit besøg hos en ældre borger.

Hun arbejder ligesom mange af sine kolleger i en deltidsstilling.

- Det var det normale at gøre, dengang jeg blev ansat for 15 år siden, fortæller hun.

Men hun er ikke umiddelbart klar til at gå op i tid, selvom hendes arbejdsplads i hjemmeplejen er med i et projekt, der skal finde ud af, hvordan man får social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere til at arbejde flere timer.

- Jeg arbejder hver tredje weekend samtidig med, at jeg har dag- og aftenvagter. Så hvis det betyder, at jeg skal arbejde flere helligdage og weekender, så er jeg ikke interesseret, siger hun.

Flest på deltid

Der ligger ellers et stort uudnyttet potentiale i kommunerne, hvis man kan få sosuerne op i tid.

En analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening fra 2023 viser, at 73 procent af social- og sundhedshjælperne i det offentlige er på deltid. For social- og sundhedsassistenterne er tallet 59 procent.

Samtidig ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fjerdeplads over de kommuner, der har flest ansatte på deltid.

En rundspørge blandt de deltidsansatte i kommunen viste dog, at 30 procent af dem ville være klar til at arbejde flere timer.

Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune været i med i et projekt, der skal få de deltidsansatte op i tid. Projektet hedder "En fremtid på fuldtid". Det blev dog omdøbt til "Flere på flere timer" i kommunen.

Projektet er søsat af Kommunernes Landsforening og forhandlingsfællesskabet, som er en sammenslutning af fagforeninger. 

Målet er blandt andet at løse problemet med, at der bliver flere ældre samtidig med, at der bliver færre hænder. Samtidig vil de nye generationer af ansatte, som kommunerne skal rekruttere, have et job på fuld tid.

Fem afdelinger inden for sundheds-, handikap- og psykiatriområdet blev udvalgt som test-steder. Et af dem var Tarm-Hemmet Hjemmepleje, hvor der er 86 medarbejdere. 12 af dem er fuld tid.

10 minutter til at skifte sengetøj

I Tarm-Hemmet Hjemmepleje viste det sig dog, at det ikke er så ligetil at få sosuerne op i tid.

I hjemmeplejen møder de første typisk klokken syv om morgenen, og så har de travlt med at få borgerne op og klare de praktiske opgaver som gulvvask og skift af sengelinned, mens de alligevel er hos borgene. Tidligt på eftermiddagen ebber opgaverne ud.

Netop dette har vist sig at gøre det svært at forlænge de ansattes arbejdsdag.

Et forslag, om man kunne skubbe opgaver som skift af sengelinned og rengøring til senere på eftermiddagen, strandede på, at det vil være for dyrt at skulle genbesøge den samme borger. Ofte vil der være en køretid, der overstiger det antal minutter, der er sat af til opgaven.

Dette blev tydeligt under et møde, få dage inden resultatet af forsøget skulle fremlægges for ledelsen og politikerne i kommunen.

- Jeg har snakket med visitationen omkring det, at vi har ti minutter til at skifte sengetøj på en dobbeltseng. Og svaret fra dem var, at det var meningen, at det var noget, vi skulle kunne nå, når borgeren, vi besøgte, var på toilettet eller lavede noget andet. Så skulle vi gøre det indimellem, fortæller gruppeleder Birthe Madsen.

FOA er ikke overrasket

Hos FOA er man ikke overrasket over, at forsøget efter et halvt år endte med, at nul sosuer var kommet op i tid i Tarm-Hemmet Hjemmepleje. For sådan er forholdene i mange kommuner.

- Det er jo et arbejdsmarked, hvor det er så presset på tid, at hvert eneste minut i løbet af dagen skal være blokket ud med arbejdsopgaver. Der er simpelthen ikke plads til, at man lige kan trække vejret, komme på toilettet eller få lidt at spise, siger Charlotte Mathiasen, sektorformand, Social- og sundhedssektoren, FOA Midt- og Vestjylland.

Fra politisk side er der dog et ønske om, at der bliver arbejdet videre med at få flere sosuer op i tid.

6:53

- Jeg kunne jo godt tænke mig, at vi var lidt mere nysgerrige på, om vi kunne have lidt midler, så vi kunne lave nogle prøveinvesteringer. Men det kræver, vi har lidt penge til en investering, og det håber jeg på, at der kunne være lydhør for ved næste budgetkonference, siger Jens Erik Damgaard, formand for Social- og Sundhedsudvalget, KD, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Indtil der kommer flere penge på bordet, arbejder hjemmeplejen videre med en idé om, at nogle sosuer skal møde tidligere end klokken syv om morgenen, for at de på den måde kan få en længere arbejdsdag.