Skal man gribe ind eller lade naturen gå sin gang? Her er ekspertens svar
Man risikerer at gøre mere skade end gavn, hvis man forsøger at skubbe en strandet hval tilbage i havet, siger hvaleksperten Carl Kinze.
Hvordan skal man reagere, hvis man ser en hval eller et andet større havpattedyr, der ligger i brændingen og kæmper for sit liv?
Spørger man indehaveren af JyllandsAkvariet i Thyborøn, Michael Madsen, er der ingen tvivl om hovedreglen.
- Hvis man finder et strandet dyr på stranden, skal man helt overordnet lade dem være i fred. Det er sjældent, at det gavner at gribe ind, og det er ligegyldigt, om det er sæler eller hvaler, siger han.
Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at der i weekenden drev en mindre vågehval ind på kysten ved Houvig nord for Søndervig.
Flere personer på stranden forsøgte at hjælpe det nødlidende dyr ved at skubbe det ud i havet igen, men det havde været bedre at lade naturen gå sin gang og helt lade den være, siger hvaleksperten Carl Kinze.
- Alle odds var imod hvalen. Det var et ungt dyr, som var desorienteret. Jeg ville stærkt fraråde en redningsaktion, ja selv en aflivning. Det ville bare betyde større smerte for sådan en stakkels lille hval, siger Kinze til TV MIDTVEST.
Menneskeligt at vise empati
Der har været flere forsøg på at redde strandede havpattedyr herhjemme, og Kinze understreger, at han ikke bebrejder personerne på stranden i Houvig.
- Det er meget menneskeligt at vise empati over for andre levende væsner, siger han.
Han tilføjer, at der kan være eksempler, hvor det kan give mening at forsøge at give hvaler i nød en hjælpende hånd.
- Jeg går ind for, at man skal tage affære, hvis der er en fair chance for, at hvalen kan slippe ud af det. Det kan for eksempel være, hvis den kommer ind i et garn, hvor man bare skal skære den fri, så den kan svømme væk.
Men kommer en hval op stranden, er det bedste man kan gøre at kontakte Naturstyrelsen og ellers lade naturen gå sin gang - selv om det er barsk at se på.
- Når de først kommer op på stranden, er der et eller andet galt. Så er deres dage talte. Det eneste, man kan få ud af at pøse vand på eller forsøgte at trække dem ud, er at gøre pinen værre. Man trækker det ud, så de kommer til at lide i længere tid, siger Michael Madsen fra JyllandsAkvariet.
Myndighederne betragter også hvalstrandinger som en del af naturens gang. Det fremgår af Miljøstyrelsens beredskabsplan for havpattedyr, at man som udgangspunkt ikke vil gribe ind.
- Der kan dog være situationer, hvor en aflivning af mindre hvaler er mulig ud fra en afvejning af dyreetik og risiko for personer. Miljøstyrelsen har besluttet, at grænsen for håndtering af hvaler går ved ca. 4 meter, da håndtering af hvaler større end dette, kan udgøre en risiko for mennesker og dyret. Derfor lades hvaler længere end 4 meter i fred og naturen går sin gang, står der i planen.