Socialdemokrat med klar besked til regeringen: Uddelegér nu noget mere
Regeringens beslutning om at sætte nærhospitalerne på standby får en blandet modtagelse i de midt- og vestjyske kommuner.
Det giver god mening, at regeringen har besluttet at sætte finansieringen af 25 nærhospitaler på pause - hvis ventetiden vel at mærke bliver brugt til at undersøge, hvordan man kan lægge flere opgaver inden for sundhedsvæsnet ud til kommunerne.
Sådan lyder det fra formanden for Sundheds-, Social- og Forebyggelsesudvalget i Skive Kommune, socialdemokraten Ruth Kristensen.
Skive er en af de kommuner, der har udsigt til at få et af de nye nærhospitaler - en idé der blev præsenteret i forbindelse med sidste års aftale om en sundhedsreform.
- Det udspil, der ligger nu, er meget diffust. Så jeg håber, at de vil bruge ventetiden til at tænke på, hvor meget vil de uddelegere. Det er det, der er spørgsmålet: uddelegér nu noget mere til de lokale, lyder opfordringen fra Ruth Kristensen.
Politiken skriver, at regeringen først vil udmønte de 3,5 milliarder kroner til nærhospitalerne, når en strukturkommission har givet et bud på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud.
- Det her handler ikke om, at der ikke skal være nærhospitaler. Det handler om, at vi skal sørge for at tænke etablering af nærhospitaler sammen med fremtidens organisering af vores sundhedsvæsen. Alt andet vil være uansvarligt, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til Politiken.
Regeringen vil i første omgang bruge 500 millioner kroner til øget hjemmebehandling, og Ruth Kristensen mener, at det er oplagt at lade flere opgaver gå fra hospitalerne til kommunerne.
- Der er behov for at tænke sundhedsvæsnet sammen på tværs af områderne. Vi har så kompetent et personale i kommunerne. Både inden for sygepleje og hjemmepleje - så jeg tænker: kom nu i gang, siger hun.
Ud over Skive kan der være nærhospitaler, der bedst kan betegnes som en slags udvidede sundhedshuse, på vej i Tarm, Holstebro og Nykøbing.
På Mors har formanden for Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, Henning Sørensen (V) ikke samme forståelse på regeringens beslutning.
- Jeg tænker, at det er ligesom mange gange tidligere. De tyndt befolkede områder lader man i stikken, og det er på en eller anden måde også det, vi gør her. siger han.
Henning Sørensen peger på, at morsingboerne i dag ofte må tage den lange tur til Aalborg, Hjørring eller Frederikshavn for at blive undersøgt og behandlet. Derfor vil det gøre en stor forskel, hvis nogle behandlinger eller undersøgelser kan udføres i Nykøbing.
I Ringkøbing-Skjern Kommune har politikerne for nylig besluttet, at et lokalt nærhospital skal placeres i Tarm, og næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget, Linda Nielsen (A), mener, at beslutningen om at sætte nærhospitalerne på standby svækker Christiansborg-politikernes troværdighed.
- De vil bruge noget tid på at finde ud af, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal være. Men det synes jeg, at de skulle have fundet ud af inden, siger hun.
Socialdemokraternes folketingsmedlem fra Holstebro, Annette Lind, insisterer dog på, at det giver god mening at vente på kommissionens anbefalinger.
- Man kan ikke bare køre videre, som det er nu, fordi udfordringerne simpelthen er for store. Jeg kan godt forstå, at man er utilfreds med, at man ikke får et nærhospital lige nu og her, men vi bliver nødt til at se det i en sammenhæng med fremtidens sygehusvæsen og de udfordringer, vi står overfor, siger Annette Lind.