Virksomheder mangler ferieafløsere: De unge vil hellere være podere

God løn og attraktive arbejdstider får mange unge til at søge job i corona-testcentrene. Derfor mangler flere brancher arbejdskraft til sommerferien.

2:27
Magnus Kattenhøj Sørensen og Laura Hedegaard har tidligere arbejdet i restaurationsbranchen, men er nu ansat i Falcks testcenter på Døesvej i Holstebro.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Mange midt- og vestjyske butikker, restauranter, virksomheder og kommuner står i øjeblikket med en stor udfordring.

De er afhængige af unge ferieafløsere for at få sommerens vagtplan til at hænge sammen, men coronakrisen har vendt op og ned på det normale forhold mellem udbud og efterspørgsel. 

Mange unge vil hellere arbejde som podere i de mange corona-testcentre, og derfor er der mange steder akut mangel på ferieafløsere.

- Vi kan tydeligt mærke, at podejobbet er attraktivt. Der er nogle rigtigt gode lønninger og arbejdstider. I servicebranchen skal vi arbejde, når andre holder fri, og uden helt at kende Falcks lønsats tror jeg ikke, at vi kan matche den, siger direktøren på Hotel Fjordgården i Ringkøbing, Brian Madsen.

Fjordgården mangler et sted mellem otte og 10 afløsere, og talrige opslag på diverse sociale medier og jobsider har ikke givet resultat.

- I værste fald kan vi blive nødt til at køre med en halvfyldt restaurant, for vi kommer ikke til at skrue ned for servicen, siger direktøren.

Hos Hvidbjerg Vinduet på Thyholm har man samme problem.

- Vi har virkelig været udfordret i forhold til højsæsonen og mærker i høj grad, at de unge mennesker har travlt andre steder. Heldigvis har vi nogle dygtige medarbejdere, som har været friske til at tage en ekstra tørn, og så har vi løbende fået ansat nogen. Men vi har stadig mangler, forklarer direktør Claus Arberg.

Løser samfundskritisk opgave

Den 19-årige gymnasieelev Magnus Kattenhøj Sørensen fra Holstebro tilhører den generation, som der lige nu er rift om. Han har tidligere haft fritidsjob som tjener, men har nu i seks uger arbejdet i Falcks corona-testcenter på Døesvej i Holstebro.

- Her kan jeg få en masse timer om aftenen og i weekenden, og man kan hurtigt bytte nogle vagter. Det er et godt sted at arbejde med gode kolleger, og så kan jeg også gøre en forskel i samfundet. Det er nu, der skal gøres en ekstra indsats, og det er vi med til, siger han.

Hans kollega, 21-årige Laura Hedegaard, har også tidligere arbejdet i restaurationsbranchen. Hun holder et sabbatår og var på jagt efter et sted med mulighed for kortere ansættelse.

- Jeg har arbejdet i et køkken i to år. Det passede ikke så godt til mig, og så ville jeg gerne være med til at løse den her samfundskritiske opgave. Jeg skal kun være her et par måneder, og det er der ikke mulighed for så mange andre steder, forklarer hun. 

Hvor meget de tjener i testcentret, ønsker de to unge ikke at oplyse, men de understreger, at det ikke kun var lønnen, der var afgørende for deres valg af job.