Whiskydestilleri runder stor milepæl: Det er en helt vild oplevelse
Den store dag kom langt før forventet for folkene bag Stauning Whisky. Det hele startede som et hobbyprojekt blandt ni venner, og er i dag blevet til et prisvindende whiskydestilleri.
Det har været en speciel dag i dag på det vestjyske whiskydestilleri, Stauning Whisky, da de sammen med alle deres medarbejdere kunne fylde whisky på deres tønder nummer 10.000.
Siden 2005 hvor de ni vestjyske venner valgte at kaste sig ud i at eksperimentere med den gyldne alkoholiske drik, har der været fart på. Fra at de første dråber flød til i dag, hvor tønde nr. 10.000 blev påfyldt, er det lille hobbyprojekt vokset sig til at blive et internationalt anerkendt whiskydestilleri.
- Det er en helt vild oplevelse. Jeg troede faktisk, det var løgn, da min kollega Stefan kom og sagde, at ’nu er det nu’. Jeg troede, at vi var omkring de 7.000 tønder, fortæller Alex Højrup Munch, medstifter, Stauning Whisky.
Den store milepæl for Stauning Whisky blev markeret ved, at alle medarbejdere på destilleriet havde fået tildelt en flaske råsprit, som de skulle hælde i tønde nr. 10.000. Planen er, at medarbejderne sammen skal smage på tøndens indhold om et ubestemt antal år.
- Man bliver jo på en eller anden måde helt varm indeni og sikke en fantastisk rejse, vi har været på, siden vi startede. Jeg ved faktisk ikke, om der nogensinde er blevet fyldt 10.000 tønder i Danmark før, så for os betyder det enormt meget, understreger Alex Højrup.
Internationalt anderkendt whisky
Ifølge en europæisk regel skal produktet ligge på et egetræsfad i minimum tre år, før man kan kalde og sælge produktet som whisky. En tønde kan rumme 200 liter, hvoraf noget fordamper, men ud af en tønde kan der cirka blive 325 flasker.
Visionen for Stauning Whisky var fra start at fremstille en 100% dansk terroir-whisky, der ville kunne måle sig med de fineste i verden, og hemmeligheden bag deres anerkendte whisky er ifølge dem selv lokalt dyrket rug og byg, gulvmaltning og små flammeopvarmede pot stills.
- Da vi startede, var det en hobby, og vi havde ikke de store forventninger om, at vi skulle ud og erobre verdensmarkedet. Det var egentlig bare et forsøg på at lave whisky. Men da vi begyndte at få de første anmeldelser af vores produkter, og folk begyndte at vise interesse, tænke vi ’det her kan godt blive sjovt.’
Og sjovt har det været for de vestjyske whiskyconnaisseurer, der har vundet op til flere internationale priser og på nuværende tidspunkt sælger deres produkter i 13 lande, og inden året er omme, håber de, at kunne sælge til syv lande mere.