Kvinder er i stort undertal på lejr for soldaterveteraner

En lejr for soldaterveteraner og deres familier i Silkeborg er en stor succes og giver masser af overskud til veteranerne. Men her på sjette år er der stadig næsten ingen kvinder med.

2:34
Maria Lemvigh-Hammer har været udsendt tre gange.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Deltagerne er på mange måder ens på sommerlejren i Silkeborg for soldaterveteraner. De har alle været udsendt, og de har alle ting med hjem i bagagen, som stadig fylder.

Alligevel er der to, som skiller sig en smule ud blandt de 35 veteraner. For de er blot to kvinder, som har fundet vej til årets sommerlejr.

- Jeg må indrømme, at det nok var meget godt, at jeg ikke vidste på forhånd, at der ikke var andre kvinder tilmeldt. For jeg blev lige lidt paf, da jeg hørte det, fortæller Maria Lemvigh-Hammer.

Hun har været udsendt tre gange i Adenbugten på Esbern Snare - dengang også i kønsundertal, men her var de alligevel omkring 16 af de 100 på skibet kvinder. 

Derfor kunne hun da også godt drømme om at dele sommerlejren med flere kvinder.

- Det er jo altid rart, at der er nogen som en selv, men jeg har jo også opdaget, at vi alle sammen har det på samme måde siger Maria Lemvigh-Hammer med et smil.

Flere kvinder i trøjen

Der bør komme flere kvindelige veteraner i fremtiden, efter et flertal i Folketinget tilbage i april blev enige om at indføre værnepligt for kvinder i 2027.

Men lige nu er de altså i stort undertal på lejren i Silkeborg. Det er dog flere end arrangørerne havde forventet.

- Jeg er faktisk imponeret over, at der er to kvinder, lyder det fra Andreas Carlsen, som er teamleder i DIF Soldaterprojekt.

For antallet af kvinder, som har været udsendt er bare lavere end antallet af mænd.

- Jeg tror bare, at der er markant færre kvinder i forsvaret, når vi kigger 10-20-30 år tilbage. Det er ved at ændre sig nu, og så kan man håbe der kommer flere i vores tilbud, siger Andreas Carlsen.

Voldsomme oplevelser

Maria Lemvigh-Hammers karriere i forsvaret sluttede tilbage i 2019, men flere oplevelser hænger ved.

- Når man kigger tilbage på det, så kan jeg godt se at hold da kæft, det var egentlig sindssygt. Det var jo en splatterfilm på en eller anden måde, forklarer hun.

Oplevelser som andre kan have svært ved at relatere til, og netop derfor gør lejren en forskel. Måske fordi der her bare lige er lidt mere tid og forståelse end i hverdagen.

- Man glemmer måske tit sig selv derhjemme, for børnene skal der jo være styr på. Så er det jo fedt at komme sådan et sted her, hvor der er 100 procent styr på alt, fortæller Maria Lemvigh-Hammer.