Viceborgmester trives fint uden Facebook: - Jeg kan mærke det på mit humør

Johan Brødsgaard fra Silkeborg Kommune blev træt af den hårde debattone - og han er langt fra den eneste, der har et anstrengt forhold til debattten på Facebook.

2:52
Johan Brødsgaard holder pause fra Facebook. I første omgang resten af året - og måske bliver pausen permanent.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

I en måned har viceborgmester Johan Brødsgaard (Rad.) fra Silkeborg Kommune nu oplevet, hvordan det er som politiker at klare sig uden Facebook. 

Og det har været en god oplevelse.

- Jeg vil faktisk sige, at det har været en lettelse. I sidste uge fik jeg en notifikation på min telefon om, at jeg havde brugt 30 procent mindre skærmtid, og jeg kan egentlig også mærke det på min glæde og mit engagement i forhold til det politiske arbejde. Jeg mærker det på mit velbefindende og mit humør, fortæller han. 

Det var den hårde debattone, der fik den radikale politiker til at logge ud af Facebook. Han er blevet kaldt diktator, despot, magtsyg og en række andre ting, som han ikke har lyst til at gengive.

- Jeg oplever, at man sviner hinanden til og ikke har et reelt ønske om at lytte til hinanden. Tværtimod, siger han.

Og Brødsgaard er langt fra den eneste folkevalgte, der har et anstrengt forhold til det sociale medie. Det gælder også hans byrådskollega, SF´eren Lars Hansen, som betegner Facebook som en klub for gamle sure mænd.

- Når du kommer med i en eller anden gruppe, medfører det altid noget andet end det, der var forudsætningen -  nemlig at du bliver svinet til. Og det gider jeg ikke spilde min tid på. Folk må godt svine mig til, men så foregår det face to face, siger han.

Efter folketingsvalget i 2022 viste en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, at 75 procent af kandidaterne havde oplevet trusler eller chikane - enten i form af hadefulde eller uønskede kommentarer på sociale medier og hærværk mod plakater. 

0:50

Minister: Man skal opføre sig ordentligt - ellers er det ud

Den hårde debattone rammer også digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

- Jeg synes, at det er ubehageligt, og det gør også, at jeg læser færre kommentarer på de sociale medier end tidligere, og jeg deltager også mindre i debatten, siger hun.

Marie Bjerre mener dog ikke, at løsningen for politikerne er at droppe Facebook. 

- Som politiker skal man være der, hvor folk er. Vi skal ikke kun møde folk hvert fjerde år. Og på sociale medier har man mulighed for at komme i umiddelbar dialog med folk, som man ikke lige har mulighed for at møde fysisk.

Ministeren understreger dog også, at der er grænser for hvad man skal finde sig i.

- Der er eksempler på, at det bare er hadtale og meget ukonstruktivt. Og det mener jeg ikke, at man som politiker har en forpligtelse til at deltage i. Snarere tværtimod.

- En overgang fik jeg selv mange af de der bræk-smileys på min profil. Dem blokerer jeg. Hvis man ikke opfører sig ordentligt - så er det ud, fastslår Marie Bjerre.

Johan Brødsgaard har foreløbig besluttet sig for at holde pause resten af året. Og det kan sagtens være, at det bliver en permanent pause. 

- Der er sikkert noget, jeg går glip af, men jeg tror ikke, at det gør noget. Hvis det viser sig at være vigtigt i forhold til mit politiske arbejde, skal det nok ende på mit bord.

- Men på et tidspunkt kommer der jo også en valgkamp - så er du vel tilbage for at kunne nå bredt ud med dine budskaber?

- Det vil jeg overveje til den tid. Hvis jeg vender tilbage, bliver det på en anden og mere begrænset måde. Men lige nu har jeg ikke planer om at vende retur, siger Johan Brødsgaard.