Erhvervsuddannelser hitter i Midt- og Vestjylland
Fra politisk side er der en målsætning om, at hver fjerde fra en ungdomsårgang vælger erhvervsuddannelse, og det lykkes flere steder i landsdelen.
Hvis man kigger på hele landet, så vælger cirka 20 procent i dag at tage en erhvervsuddannelse.
Men i Midt- og Vestjylland har de fleste kommuner rigtig gode tale, når det kommer til de praktiske uddannelser.
- Jeg kunne også godt have fundet på at tage gymnasiet ligesom mange andre af mine kammerater, men jeg følte, at det var bedre for mig at tage en erhvervsuddannelse. Jeg ville gerne ud at lave noget, hvor man ligesom kunne se, hvad det blev til, hvor du får noget praksis med også, som man om noget gør på værktøjsmageruddannelsen, fortæller Johan Østerstrand, der læser til værktøjsmager på Skive College.
På toppen af listen over unge, der vælger den partiske vej, ligger Morsø Kommune, hvor næsten en tredjedel af de unge vælger fag målrettet mod erhverv.
Silkeborg og Holstebro er de eneste to kommuner i landsdelen, der ryger under landsgennemsnittet på 20 procent.
Det kræver samarbejde at få fat på de unge
Seks ud af landsdelens 13 kommuner når målsætningen fra Christiansborg om 25 procent, og der er altså mindst en fjerdedel af en årgang, der vælger en erhvervsuddannelse.
Det sidste år har erhvervsuddannelserne i Skive oplevet en vækst på 20 procent, og i kommunen har 27,4 procent valgt den praktiske vej.
Det kan blandt andet skyldes, at man allerede rækker ud efter de unge tidligt i folkeskolen, og forsøger sig med brobygning.
- Vi lægger mange ressourcer og mange kræfter i det, så det er rart, når det virker. Det er jo en langsigtet investering, vi laver, når vi går ud og laver noget allerede fra syvende eller sjette klasse. Så kan vi først måle resultatet nogle år senere, fortæller Christian Pedersen, der er uddannelseschef for Skive College.
Han mener, succesen er en kombination af politikernes arbejde, kommunes opmærksomhed og skolens eget initiativ til at fange de unge.
Vigtigt med erhvervsudannede
Et af de fag, hvor det i fremtiden bliver vigtigt med flere erhvervsuddannede, er tømmerfaget.
Tømremester Jan Hansen, der driver et mindre tømrerfirma i Skive, fortæller til TV MIDTVEST, at der er flere og flere, der falder fra, og at der bliver et hul, når det grå guld lægger værktøjet på hylden.
- Jeg synes, det er overraskende og megapositivt, at der er flere, der får øjnene op for vores uddannelse, for vi har virkelig brug for de unge mennesker til at komme ud og røre ved håndværket og simpelthen hjælpe med at bygge det, der skal bygges i fremtiden, siger han.
Han fastslår, at det er vigtigt, at de unge bliver i faget i stedet for at bruge uddannelserne som springbræt til at læse videre.