Fagfolk trodser gelænderbanden på Fur: Gravhøje er vigtige at bevare
På Fur kæmper lokale for at bevare et gelænder på Bette Jenses Hyw. Myndigheder kæmper i stedet for at bevare gravhøjen.
Der skal passes rigtig godt på fredede gravhøje. Sådan lyder det i dag fra fagfolk, efter striden om et ulovligt gelænder på Bette Jenses Hyw på Fur nu igen er blusset op.
I fik Skive kommune endnu engang et påbud om at fjerne det omstridte gelænder, der er sat op på gravhøjen på Limfjordsøen.
Danmarks mange gravhøje er nemlig beskyttet af museumsloven, der siger, at man ikke må ændre dens oprindelige udseende.
Og ifølge arkæologer er det altså særdeles vigtigt at bevare de fredede fortidsminder i landskabet.
Et af de steder, der ifølge Kamilla Therkildsen, Museumsinspektør og arkæolog, Viborg Museum er vigtige at bevare, er gravhøjene ved Fly.
- Man får lidt den her fornemmelse af, at vi står i det her Danmark som det har set ud i 1000-2000-3000 år siden, så langt tilbage i tiden, og derfor synes jeg, at vi skal lade gravhøjene være, siger Kamilla Therkildsen, Museumsinspektør og arkæolog, Viborg Museum
Hun mener derfor, at gelænder og trapper ikke hører til på en gravhøj.
- Man ønsker, at gravhøjen skal stå originalt, og der var nu engang ikke trapper på gravhøje i Bronzealderen eller stenalderen for den sags skyld.
"Det er jo salami-metoden"
Meldingen kommer, efter gelænder-banden for femte gang har sat et gelænder op på Bette Jenses Hyw. Bette Jenses Hyw er blandt et af de 5500 såkaldte fredede fortidsminder i landsdelen og derfor en den fredet.
- For det første så må du ikke grave den væk. Du må ikke lave huller, og du må ikke lave noget på den i det hele taget ændre på den. Og så er der jo den ekstra ting ved den, at man har en to-meters zone udenom, hvor man for eksempel ikke må dyrke, lyder det fra Mette Klingenberg, der er museumsinspektør og arkæolog på Holstebro Museum.
Gelænderet på den omstridte gravhøj skal derfor ikke have særbehandling:
- Det er jo salami-metoden, hvis vi bliver ved med at give lov til det ét sted, så vil man jo også blive ved med det andre steder. Og straks så har vi pillet ved det her de her ret unikke og flotte landskaber. Det er jo nærmest et kig ind i fortiden, siger Mette Klingenberg.
Gravhøje har officielt været fredede i Danmark siden 1937.