- Man dør jo ikke af at komme for en rigsret, siger Støjberg
To advokater konkluderer, at der er grundlag for rigsretssag, og at Inger Støjberg med rimelig formodning kan blive dømt. Selv er hun uenig.
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener ikke selv, at hun bør stilles for en rigsret i sagen om adskillelse af unge asylpar.
- Jeg mener bestemt ikke, at der er belæg for en rigsretssag. Tværtimod, siger hun.
Reaktionen kommer, efter to advokater onsdag formiddag har afleveret deres vurdering af sagen til Folketinget.
Ifølge TV 2s oplysninger konkluderer advokaterne, at der er grundlag for at rejse en rigsretssag med Inger Støjberg, og at hun med "rimelig formodning" kan blive dømt.
- De har lagt sig i slipstrømmen af kommissionen
I december udtalte den såkaldte Instrukskommission hård kritik af Inger Støjberg, i forbindelse med at hun i 2016 udsendte en ulovlig instruks om at adskille alle par på landets asylcentre, hvis den ene var under 18 år.
Kommissionen fastslog blandt andet, at Støjberg var advaret om, at instruksen var ulovlig, inden den udgik fra ministeriet, og at hun sidenhen flere gange vildledte Folketinget om forløbet.
Efterfølgende hyrede Folketinget de to advokater til at gennemgå Instrukskommissionens beretning og vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag.
Inger Støjberg kritiserer de to advokater for at have "lagt sig i slipstrømmen" af kommissionens beretning.
- Jeg havde troet, men også håbet, at Folketingets to udpegede advokater havde lavet et selvstændigt stykke arbejde. Men jeg kan konstatere, at de har lagt i slipstrømmen af kommissionens arbejde. Det synes jeg er ærgerligt, siger Inger Støjberg.
- Det er jo sådan set på trods af, at flere uvildige advokater og professorer har været ude at kritisere kommissionens arbejde og konklusioner, siger hun.
- Folketinget er ikke blevet en pind klogere
Det er advokaterne Anne Birgitte Gammeljord fra Rovsing & Gammeljord samt Jon Lauritzen fra DLA Piper, som har vurderet sagen for Folketinget.
Ifølge Inger Støjberg er de to advokaters vurdering ikke meget værd.
- Så man kan jo sådan set sammenfattende sige, at Folketinget ikke er blevet en pind klogere af det, som de to advokater er kommet med her i dag, siger hun.
Det kan jo være, at advokaterne mener, at kommissionens arbejde er meget grundigt. Hvorfor har du behov for at stå og underminere de her to advokater, som har læst materialet meget grundigt? Det kan jo være, at kommissionen har ret, og at du tager fejl?
- Det kan være. Det må vi jo så se. Man dør jo ikke af at komme for en rigsret. Jeg mener bare ikke, at der er belæg for en rigsretssag, men det er op til Folketingets flertal at afgøre det, siger hun.
Folketinget skal afgøre det
Det er fortsat uvist, om der er flertal i Folketinget for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg. Partierne vil tage stilling til det den kommende tid.
Radikale Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet har allerede tidligere udtrykt, at de mener, at der er grundlag for en rigsretssag, mens Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har sagt det modsatte.
Flere andre partier, blandt andet Socialdemokratiet og Venstre, har afventet redegørelsen fra advokaterne.
Efter vurderingen fra advokaterne har SF onsdag meldt ud, at partiet mener, at der bør rejses rigsretssag.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har imidlertid tidligere udtalt, at Venstre er klar til at støtte en rigsretssag, hvis advokatvurderingen ville nå frem til, at der er er grundlag for det. Efterfølgende har Inger Støjberg trukket sig som næstformand for Venstre.
Inger Støjberg, kan du se i øjnene, at du i dag er rykket nærmere en rigsretssag?
- Det kan jeg ikke vide. Det eneste, jeg kan sige, er, at man dør altså ikke af at komme for en rigsret, og så må vi jo tage det med, siger Inger Støjberg.