Nu skal der igen laves mad i nonnernes køkken
Arbejdsrefugiet Ørslev Kloster skal restaureres og moderniseres for over 50 millioner kroner.
Klosterforvalterparret på Ørslev Kloster nordøst for skive, Janne Key Fruergaard Keyes og Garry Keyes, har sørget for, at det gamle kloster vej Højslev nu bliver fremtidssikret.
Parret har nemlig søgt om penge til restaurering af de 800 år gamle bygninger, fra en række fonde og foreninger. Og de har fået alle de penge, de overhovedet kunne ønske sig – nemlig mere end 50 millioner kroner.
- Det er rigtig mange penge, og det er meget angstprovokerende. Men vi er glade og stolte over, at vi har fået dem, og vi glæder os helt vildt, siger Janne Key Fruergaard Keyes, der er klosterforvalter på arbejdsrefugiet.
Ørslev Kloster blev etableret i 1200 som nonnekloster. Siden har det været herregård med skiftende ejere, og siden 1969 har det været et af nordens største og mest kendte arbejdsrefugier.
Hundredvis af kunstnere, forfattere, musikere og andre med et arbejdsprojekt har gennem året taget kortere eller længere ophold på klostret for at få arbejdsro.
- Det er virkelig efterspurgt. Ikke mindst det seneste år, hvor vi har haft en belægningsprocent på 87, siger Janne Key Fruergaard Keyes.
Lukket for en periode
I begyndelsen af januar blev de sidste klostergæster sent hjem, og nu venter halvandet års arbejde med at renovere og modernisere de gamle, historiske bygninger. For Janne Fruergaard Keys og hendes mand er det enormt vigtigt, at restaureringen bliver gennemført, uden at man ødelægger sjælen i det fredede kloster.
- Vi forsøger at bevare de kulturhistoriske spor og kun gøre, hvad der er strengt nødvendigt. Værelserne i klostret vil derfor kun blive nænsomt restaureret, siger hun.
De helt store forandringer bliver nye bad- og køkkenfaciliteter. Det gamle køkken bliver flyttet til kælderen, hvor Garry Keyes er i gang med en større udgravning. Han er arkæolog og arbejder i øjeblikket med at dokumentere alt, hvad de finder i forbindelse med udgravningen.
- Det er ikke det største og flotteste kloster, men det er enormt velbevaret - og det er det, der gør det til kulturarv. Det er et eldorado, og det er kun én gang i livet, man får lov at arbejde med sådan en opgave her. Det er fantastisk at være med til at grave en større historie frem, for vi ved, at nonnerne har haft deres køkken her, siger Garry Keyes.
Når Ørslev kloster åbner igen i sommeren 2022, vil klostergæsterne derfor skulle lave mad i kælderen -præcis som de katolske nonner gjorde for godt 800 år siden.