SSP stopper ikke Snapchat-stoffer: - Vi er ikke eksperter
SSP-konsulenterne i Viborg vælger at fokusere på forebyggelsen og den digitale dannelse, frem for at bruge kræfter på at opspore og lukke Snapchat-grupper, hvor der bliver delt og solgt stoffer.
Stofferne flyder på Snapchat, og tusindvis af unge får dagligt syn for sagerne på deres telefoner. I Viborg arbejder SSP-medarbejderne meget med digital dannelse, men deres fokus ligger ikke på at stoppe de fora, hvor stofferne bliver delt.
- Vi vil meget, meget hellere forebygge end at indsatse, når de er kommet galt afsted. Derfor ligger vi vores kræfter helt nede ved spædbørn, siger Louise H. Brandstrup, der er SSP-konsulent i Viborg kommune.
Hvorfor lægger I ikke kræfter i at stoppe sådanne grupper?
- Vi er ikke eksperter i forhold til indsatsen. Det er lettere at forebygge end at helbrede, når skaden er sket. Hvordan giver vi forældrene de færdigheder, der skal til for at hjælpe deres børn, siger hun.
De færdigheder, som Louise H. Brandstrup nævner, arbejder de i Viborg kommune på at give nybagte forældre. Her samarbejder de med sundhedsplejersken om et forløb, hvor forældre bliver oplært i sunde medievaner, fællesskaber og digital dannelse.
- Hvis vi nu forebyggelsesmæssigt klæder forældrene på, så kommer de ikke ud i de her situationer, hvor de ender ud i en risikabel adfærd, siger Louise H. Brandstrup, SSP-konsulent, Viborg kommune.
Ikke flere stoffer
Handler med stoffer foregår ikke nødvendigvis i en skummel baggård, men kan ordnes på få minutter gennem Snapchat. Det betyder også, at stofferne bliver meget tydelige i grupper, hvor tusindvis af unge er medlem.
- Der vil altid stoffer tilgængeligt inden for fem minutter, og sådan har det altid været, men det kræver, at du er nysgerrig på det. Så jeg tror, at det er de samme unge, som eksperimenterer digitalt, som vil gøre det i virkelige liv, siger Louise H. Brandstrup, SSP-konsulent, Viborg kommune
Stoffernes lette tilgængelighed er da heller ikke et tegn på, at der er kommet flere i omløb ifølge politi og SSP.
- Ved at det nu kommer ud på et socialt medie, hvor det er mere åbent for befolkningen at se, end det var før – ja, så giver det jo indtryk af, at det flyder med narkotika alle vegne. Men det er i virkeligheden bare mere synligt for borgerne, siger Michael Kjeldgaard, der er leder af Rigspolitiets centrale efterforskning.
Seks lande gæster Viborg
Den digitale dannelse er noget, som de lægger stor vægt på i SSP-arbejdet i Viborg. Mandag gæster fagfolk fra Rumænien, Spanien, Kroatien, Polen, Tyrkiet og Italien Viborg kommune, hvor de sammen med kommunens to SSP-konsulenter skal udveksle erfaringer om, hvordan bedst styrker forældre i rollen som forbilleder for deres børn.
- Via forældrene skal vi skabe bevidsthed om det digitale område, så vi får skabt nogle fællesskaber der er sunde. De skal indgå hele vejen op igennem barndommen, og lige nu famler vi i blinde i det her nye fællesskab. Hvad er det for noget læring, vi skal give videre, siger Henrik Holmskov, der er international projektleder i Viborg kommune.
Projektet er finansieret gennem EU og Erasmus+. Det er et toårigt samarbejde, som skal ende ud med forebyggelsesinitiativer til voksne.