Vera var ved at blive svindlet, da banken pludselig ringede
Et forebyggelseskursus i IT-svindel for Løvel og Omegns Seniorforening afslørede flere historier om ældre, der er blevet forsøgt snydt på nettet.
- Goddaw. Og velkommen til.
Vera Kristensen hilser på politiassistent Erik Hykkelbjerg, som er ansat i forebyggelsesafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Hun er formand for Løvel og Omegns Seniorforening og er med til at arrangere dagens begivenhed: Et oplæg om, hvordan man undgår at blive svindlet på nettet.
- Jeg har jo selv været udsat for det en gang, betror hun til TV MIDTVEST i pausen.
For et par år siden ringede en mand på Vera Kristensens fastnettelefon. Hun husker ikke, om manden udgav sig for at være fra hendes bank eller fra en myndighed.
Falske sms’er
Men han fortalte i hvert fald, at noget var galt. Nogen var i gang med at flytte penge fra hendes konto, til en anden konto i Sverige. Og derfor skulle hun skynde sig at give ham sine kontooplysninger, så han kunne forhindre det.
Vera Kristensen talte længe med manden, frem og tilbage.
- For jeg forstod jo ikke, hvad der foregik, forklarer hun.
Undervejs i fastnetsamtalen med manden ringede Vera Kristensens mobiltelefon pludselig. Og den ringede igen. Insisterende.
Hun lagde røret på bordet og tog mobilen. Imens blev den ukendte mand i fastnettelefonen.
Mobilopkaldet var fra hendes egen bankrådgiver. Rådgiveren fortalte, at banken kunne se, at der var en mistænkelig aktivitet på Vera Kristensens konto.
- Og da jeg fortalte, hvad der foregik på fastnettelefonen, sagde hun: ”Læg på med det samme”.
- Så det gjorde jeg. Og så har jeg ikke hørt mere til dem, forklarer Vera Kristensen.
Går efter særlige ofre
Fra bankens hovedkontor havde de kunnet se, at der var mistænkelig aktivitet på kontoen.
- Det var lige før, jeg var faldet i, erkender hun.
Nu har Vera Kristensen og andre medlemmer af Løvel og Omegns Seniorforening, bedt politiets forebyggende afdeling om at komme ud og fortælle om, hvordan man som ældre borger bedst kan gardere sig mod svindlere på nettet.
Og derfor står Erik Hykkelbjerg nu i forsamlingshuset i Rødding, som i dagens anledning er blevet fyldt op.
- Vi kan se en del sager, hvor folk bliver snydt. Også den ældre generation, forklarer han.
Det bliver bekræftet under oplægget. Flere af seniorerne giver udtryk for at være forsøgt svindlet. Især ved at få tilsendt sms’er, hvor de er blevet bedt om at trykke på et link.
- Det er jo sindssygt vigtigt, at man kan få nogen klædt på til ikke at falde i nogle af de fælder, der bliver lagt for dem. Det kan være ret mange penge, så det er vigtigt, at vi snakker om, hvordan man undgår at blive snydt, siger Erik Hykkelbjerg.
Meget af den svindel, der ifølge Erik Hykkelbjerg især florerer i øjeblikket, er blandt andet netop falske sms’er og mails, hvor svindlerne forsøger at lokke folk til at trykke på et link.
Hvis man gør det, risikerer man at blive stillet videre til en side, som beder om ens personlige oplysninger og bankoplysninger, hvorefter svindlerne har adgang til ens konti, forklarer politiassistenten.
Derfor er hans vigtigste råd: Tryk IKKE på linket. Kontakt i stedet afsenderen direkte på den officielle kanal.
Et andet godt råd er at lytte til sin mavefornemmelse.
- Hvis det lyder for godt til at være sandt, så ER det måske for godt til at være sandt.