Borgmester håber på lokalt politi: - Har en klar forventning om, at Struer bliver valgt
Centralisering har længe præget dansk politi, men nu vejrer Struers borgmester morgenluft med regeringens udspil til et nyt og mere nært politiforlig.
I 2007 blev 54 politikredse i Danmark slået sammen til 12, og siden da er 80 lokal- og landpolitistationer over hele landet blevet nedlagt. En del af det skete blandt andet, da Midt- og Vestjyllands Politi i januar 2017 offentliggjorde en helt ny virkelighed for landsdelens nærpoliti-enheder og landbetjente.
Politiet sløjfede landbetjente i Hurup, Vildbjerg, Videbæk, Them og Tarm og samtidig nedlægge nærpolitistationerne i Brande, Bjerringbro og Struer.
Men nu håber Niels Viggo Lynghøj, der er borgmester i Struer Kommune, på baggrund af regeringens nye udspil, at lige netop hans kommune er et af de steder, som bliver begunstiget af en ny nærpolitistation.
- Så vidt jeg er orienteret, så er Struer en af de største byer i Danmark uden politi placeret i det geografiske område, så derfor har jeg jo en klar forventning om, at Struer bliver et af de udvalgte steder, siger borgmesteren og fortsætter:
- Jeg tænker, at det er en erkendelse af, at centraliseringsbølgen er gået for vidt, og nu er der en bevægelse i gang, hvor man forsøger at skabe nogle decentrale elementer for eksempel inden for politiet, og det hilser jeg selvfølgelig velkommen med glæde.
Landbetjenten er uundværlig i Nørre Snede
10 nye nærpolitienheder i Vestdanmark og 150 flere lokalbetjente. Det er nogle af de ting, som regeringen gerne vil med politiet i fremtiden.
Et af de få steder - faktisk det eneste i Midt- og Vestjyllands politikreds - som har fået lov til at beholde deres landbetjent, er i Nørre Snede, hvor Viggo Nielsen passer på borgerne i området fra sin politistation, som altså bare er et lokale i hans eget hjem.
- Jeg keder mig aldrig. Det vigtigste er simpelthen at komme i øjenhøjde med befolknignen og så få skabt et netværk, siger den snart 63- årige Viggo Nielsen.
Og de er glade for, at de fik lov til at beholde deres landbetjent på 15. år i Nørre Snede. Nærhed og synlighed gør en forskel, mener de i byen.
- Det er betryggende, det er det. Fordi han holder øje med alting, siger pensionist Heine Clemmensen, og pædagog Susanne Jørgensen supplerer:
- Man er tryg på en anden måde, fordi man kender ham, og han kender mange her i byen, siger hun.