Christian vender oste i en kalkmine: Kan ikke lide smagen af ost

Christian Refsgaard vender oste for Thise Mejeri i sin fritid - men ost er ikke just på hans liste over yndlingsmad.

Christian Refsgaard og Mogens Poulsen arbejder sammen om ostene i kalkminen ved Hjerm.
Christian Refsgaard og Mogens Poulsen arbejder sammen om ostene i kalkminen ved Hjerm.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Christian Refsgaard er omgivet af ost. Han er frivillig ostevender for Thise Mejeri - under jorden.

Han er nemlig ejer af Hjerm Kalkmine, hvor en del af Thise Mejeris osteproduktion er flyttet ind. 

- Jeg vender ostene en gang om ugen for at de modner rigtigt, og holder på formen, forklarer han. 

I 2013 flyttede Thise en del af sin osteproduktion ned i kalkminen. Ideen fik ejeren Christian, da han overtog sit fødehjem i 2008. 

Han havde hørt, at Arla producerede ost i Mønsted kalkgruber - side om side med flagermusene. 

- Thise Mejeri giver jo lidt mere i husleje, end flagermusene gør, forklarer Christian - og derfor startede samarbejdet om de særlige oste i minen. 

Opdaget ved et tilfælde 

Ved et tilfælde opdagede mejeriet, at vilkårene i minen gav en helt anden udvikling i osten, end de oplevede udenfor. 

- Den helt store aha-oplevelse kom, da vi smed en palle oste herned og glemte alt om det, fordi vi havde rygende travlt på mejeriet i Thise. Så ringede Christian, og spurgte om vi ikke skulle bruge dem. 

Mejeriet tog ostene hjem og vaskede dem for skimmel, og så gik det op for dem, hvad lagring i kalkminen kunne gøre for ostene.

- En af ostene, Thyborøn havost, havde ligget her i 20 uger, og da vi sammenlignet den med tilsvarende oste, som ikke havde ligget hernede, så vi at det var blevet til to vidt forskellige oste. Dér gik det op for os, hvor meget lagring betyder for det endelige produkt, fortæller udviklingschef hos Thise Mejeri, Morgens Poulsen. 

- Der er en meget, meget høj luftfugtighed, som betyder at osten ikke kan ”smide vand”, og det betyder at osten bliver blødere i konsistensen, men også smagen bliver anderledes. 

Ostevender 2
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Stor efterspørgsel

Han har været med hele vejen, mens eventyret i minen i Hjerm har stået på. Og siden da er efterspørgsel på oste fra kalkminen eksploderet.

- Det var et helt nyt kapitel, som begyndte med minen her i 2013.
6-7 ton ost bliver hver uge produceret her, og der er tale om en stærk stigende salgskurve, så vi frygter at der snart bliver et pladsproblem, forklarer udviklingschefen. 

- Enten skal vi have fundet en ny mine, og ellers skal vi i gang med nye forhandlinger med flagermusene, som vi også forhandlede med i 2013, siger han. 

Elsker arbejdet - men ikke osten

For Christian er det som terapi at arbejde i kalkminen. Her passer han frivilligt lageret omkring ti timer om ugen, udover sit arbejde som landmand og hos Humlum Tarteletter i Hjerm. 

- Der er totalt ro hernede, og ingen telefoner og larm, der forstyrrer. Det er ren terapi for mig, fortæller han. 

Men selvom han for det meste er alene i minen, er der ikke fare for, at han kommer til at smugsmage lidt på ostene i ny og næ. 

- Ost er ikke lige min favorit, og det bliver det nok aldrig. Det første ost, jeg smagte var noget, min farmor proppede i munden på mig, og det var en krads én, fortæller han med et grin. 

Siden har han holdt sig fra ost, men har dog prøvet at smage et par af de oste, som produceres i minen. 

- De smager i hvert fald bedre, end den min farmor gav mig, siger han.