- Er du bange? Politiet bliver nødt til at beskytte hjemmeplejen mod truende person
Trusler mod medarbejdere i hjemmeplejen har resulteret i et påbud til kommunen, mens politiet nu skal deltage, hvis borgeren, der har fremsat truslerne, har brug for hjælp.
Det var ikke uden risiko for to ansatte i hjemmeplejen, da de tidligere på året var på arbejde om natten.
Her blev de blev kaldt til en borger i Struer Kommune, hvilket nu har udløst et påbud fra Arbejdstilsynet til Hjemmeplejen i Struer Kommune.
Det fremgår af en aktindsigt i det påbud, som Struer Kommune skal efterkomme i december.
For at forstå, hvordan et opkald fra en borger i nød kan give et påbud til Hjemmeplejen i Struer Kommunen, skal man skrue tiden tilbage.
En nat på et ukendt tidspunkt i 2023 var to ansatte - en sygeplejerske og en sosu-assistent - på arbejde i Struer Kommune, da de blev kaldt af en psykisk ustabil borger, der havde brug for hjælp.
Ifølge rapporten nærmede deres vagt sig afslutningen, da de besøgte borgerens hjem.
Hvad der præcist skete er uvist. Men sikkert er det, at den ene af de to ansatte blev truet og dermed udsat for psykisk vold af den borger, de skulle hjælp.
Fik ikke vigtig viden
På baggrund af arbejdsulykken blev der lavet flere justeringer for at undgå lignende vold.
Hjemmeplejen beskrev blandt andet, at de ansatte kunne tilkalde politiet, når de besøgte borgeren, ligesom det blev indskærpet, at man skulle være mindst to ansatte ved besøg hos borgeren.
Det var bare ikke alle ansatte, der fik de oplysninger.
I rapporten fra Arbejdstilsynet fremgår det, at den ansatte, der tidligere på året var blevet truet af den psykisk syge borgere, ikke mindes at have fået de anvisninger, der skulle forhindre trusler eller anden vold.
Alligevel var den samme sygeplejerske og sosu-assistent igen på nattevagt, da de tre måneder senere blev kaldt af borgeren.
Igen gik det galt.
De to ansatte blev så påvirkede af udsigten til at skulle møde borgeren, at de ikke kunne besøge vedkomne. Samtidig beskrives episoden som en arbejdsulykke.
- Er du bange?
Ifølge rapporten fra Arbejdstilsynet er det almen kendt, at borgeren er psykisk ustabil og kan være truende.
De ansatte beskriver blandt andet, at borgeren fremsætter indirekte trusler som "er du bange".
- Vi vurderer samlet, at arbejdet med beboeren udsætter de ansatte for en sikkerheds- og sundshedsmæssig risiko, konkluderer Arbejdstilsynet.
TV MIDTVEST har bedt Struer Kommune om at svare på, hvordan man vil sikre, at de ansatte kan passe deres job uden at blive udsat for trusler.
Kommune: Politiet skal med hver gang
I en mail oplyser centerchef Tina Holmgaard, at man nu kun aflægger besøge hos borgeren om natten, hvis politiet er med.
- Ledelsen har arbejdet med at forebygge risikoen for vold konkret hos den enkelte borger, men også fremadrettet generelt, skriver hun.
Derudover har man blandt andet samarbejdet med Sygeplejen i Struer Kommune om en ny handlingsanvisning til voldsomme episoder.
I løbet af 2024 skal de ansatte desuden have undervisning i emnet.