Snart er Gødstrup helt på plads: Nu venter den vigtigste udfordring - og der er meget på spil
Et forskningsprojekt har fulgt forberedelserne til hospitalsflytningen i flere år. Ifølge en af forskerne bliver den næste tid afgørende for, om flytningen kommer til at gå godt.
Når et helt hospital skal flyttes, så handler det om langt mere end at pakke udstyr i kasser og gøre nye lokaler klar. Det er ikke en fabrik, hvor maskinerne bare skal smøres. På et hospital er læger, sygeplejersker, portører, sekretærer og alle de andre mennesker i bygningerne afgørende for, at alting fungerer, så patienterne får den rette behandling.
Netop de ansatte er udgangspunktet for et stort forskningsprojekt, som siden 2020 har fulgt forberedelserne op til den enorme flytteopgave, der i disse dage kulminerer med åbningen af det nye hospital i Gødstrup.
På Regionshospitalet Gødstrup kommer der til at arbejde 3500 ansatte, og forskningsprojektet undersøger, hvilken effekt flytningen har på de ansattes mentale sundhed og dermed også på de sundhedsydelser, som det nye hospital skal levere.
- Det er super spændende at få et indblik i de ansattes perspektiv på det her forløb, og det er meget relevant at finde ud af, hvilken forbindelse der er mellem social kapital og kvaliteten af sundhedsydelserne, siger postdoc og projektleder Louise Møller Pedersen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.
Et godt udgangspunkt
Sammen med en håndfuld andre forskere har hun undersøgt, hvordan stemningen omkring flytningen har været blandt de ansatte, og de foreløbige resultater har overrasket hende.
- Vores resultater viste, at langt de fleste på forhånd var positive omkring flytningen og glæder sig, og det har overrasket mig, at stemningen var så entydig, siger hun.
I marts 2021 sendte forskerne et spørgeskema ud til alle ansatte i Hospitalsenhed Vest. Her rapporterede 61 procent af sygeplejerskerne om høj mental sundhed, mens 29 procent lå i mellemgruppen. Svarene var tilsvarende blandt andre grupper af de ansatte.
- En høj mental sundhed giver et langt bedre udgangspunkt for at håndtere forandringer, så det er meget positivt, forklarer Louise Møller Pedersen.
Den helt store prøve begynder nu
Efter at have haft adskillige år til at vænne sig til tanken om flytningen, så står de ansatte nu overfor den helt store udfordring, når deres dagligdag skal foregå i nye lokaler blandt nye kolleger og med mange nye arbejdsgange.
- Nu skal det hele stå sin prøve, og der er virkelig mange ting, som skal fungere på et sygehus. Nogle af de ansatte står med andres liv i hænderne, så de har meget mere på spil i det daglige end sådan en forsker som mig. Der er mange situationer, hvor man er afhængig af information, og det kan få fatale konsekvenser, hvis noget ikke fungerer, siger Louise Møller Pedersen.
På Regionshospitalet Gødstrup skal ansatte fra de gamle sygehuse i Holstebro og Herning mødes på tværs og finde en ny hverdag.
Det gælder både lavpraktiske ting som at finde rundt på hospitalet og få styr på, hvem man skal spise frokost med eller hvor den nærmeste printer befinder sig. Men det handler også om at finde fælles normer og værdier.
- De ansatte kommer fra forskellige sygehuse, og nu skal de finde en ny måde at arbejde sammen på. Nogle afdelinger har allerede taget hul på det ved at holde fællesmøder, men der er stor forskel på at snakke om forandring og træne til den og så faktisk at gøre noget nyt, siger Louise Møller Pedersen.
Resultater kan få betydning
Tiden vil vise, om de ansattes positive stemning omkring flytningen bliver hængende, og der kan også være andre faktorer, der kommer til at spille ind. Blandt andet kan sidste års sygeplejerskekonflikt, den store personalemangel i sundhedsvæsenet og de mange udskudte operationer på grund af coronakrisen næsten ikke undgå at påvirke arbejdsmiljøet på det nye hospital.
Forskerne har dog adgang til flere ældre undersøgelser fra før coronatiden, og derfor er Louise Møller Pedersen overbevist om, at der ender med at komme et brugbart resultat ud af det store forskningsprojekt om flytningen. Og i sidste ende kan projektet komme os alle til gode.
- Tidligere har man i forskningen haft meget fokus på produktivitet efter flytninger - for eksempel i det offentlige. Her handler det mere om, hvad de ansattes mentale sundhed betyder for, hvordan et stort flytteprojekt lykkes. Det kan blive vigtig viden for de politikere, som skal træffe beslutningerne, og dermed får det betydning for os alle sammen, siger hun.
Den næste måling af de ansattes tilfredshed i forbindelse med hospitalsflytningen bliver lavet til september. Planen er, at forskningsprojektet bliver afsluttet i foråret 2023. De foreløbige resultater kan ses på Aalborg Universitets hjemmeside.