Region tager til genmæle: Sygeplejersker sår tvivl om kvalitet
Kvaliteten på Bedøvelse, operation og intensiv på Regionshospitalet i Viborg er helt i orden, forsikrer sygeplejefaglig direktør, der nu går i rette med DSR.
Det passer ikke, når Dansk Sygeplejeråd (DSR) giver udtryk for, at de ansatte på Bedøvelse, operation og intensiv på Regionshospitalet i Viborg er så pressede, at det går ud over kvaliteten.
Sådan lyder den skarpe melding nu fra Region Midtjylland dagen efter, at det stod klart, at afdelingens sygeplejersker alligevel ikke kun stille til strejke, da man ikke kunne blive region og fagforening ikke kunne blive enige om at stillet et nødberedskab.
- Kvaliteten er i orden på afdelingen, understreger Mette Fjord Nielsen, der er sygeplejefaglig direktør på Regionhospitalet i Viborg.
Hospitalsledelsens melding kommer i kølvandet på en pressemeddelelse fra Dansk Sygeplejeråd, hvor fagforeningen bekendtgjorde, at man ikke kun stille med nødberedskab til den strejke, der skulle være begyndt tirsdag. I samme ombæring hævdede fagforeningen, at afdelingen og dens ansatte løber så stærkt, at det "risikerer at koste på kvaliteten, der leveres til borgerne".
Men det er lodret løgn, lyder det fra Mette Fjord Nielsen:
- Jeg mener bestemt, at vi har den normering, vi skal have.
Hun peger på, at flere af afdelingens sygeplejersker pt. afvikler ferie. Derfor opererer man på lavt blus. Effekten bliver forstærket af, at den samlede ferieplan er blevet hæmmet af, at sygeplejerskerne på dagkirurgi strejker. Det var ellers planen, at de to afdelinger skulle dække af for hinanden i sommermånederne.
- Ferieplanen blev lagt for meget lang tid siden. Det var før der overhovedet var nogen, der tænkte konflikt, siger direktøren.
DSR erkender fejl
Ifølge Danske Sygeplejeråd var det ikke muligt at stille med et nødberedskab, da afdelingen er afhængig af vikarer og sygeplejersker under uddannelse. Det passer bare ikke, siger regionen.
- Vi har ikke ansat vikarer på afdelingen, forklarer direktøren, der bekræfter, at man godt nok bruger ansatte, der er under uddannelse. Men det er udelukkende færdiguddannede sygeplejersker, der nu er ved at specialisere sig til anæstesisygeplejersker i stillinger, hvor de altid er under bevågenhed af en færdiguddannet anæstesisygeplejerske.
Hos fagforeningen erkender kredsnæstformand i Kreds Midtjylland Hanne Holst Long nu, at afdelingen ikke er afhængig af vikarer i forbindelse med den daglige drift.
- Vi skulle ikke have nævnt vikarer (i pressemeddelelsen, red.), erkender hun.
Kredsnæstformanden holder dog fast i, at afdelingen er presset.
- Driften kører så stramt på bedøvelse og operation, at det er svært at få bemandingen til at løbe rundt, når sygeplejerskerne skal have ferie, konstaterer hun og fortsætter:
- Vi har et sundhedsvæsen med så stram en drift, at man ikke kan rumme sygemeldinger, ferier og ledige stillinger.
Er det ikke naturligt, at man skruer ned for blusset, når man afvikler ferie?
- Jo, det er helt naturligt. Men kæden hopper af, når man har en forventning om, at fuldtidsansatte tager ekstra vagter for at få det til at hænge sammen.