Klitplantør efter brand i nationalpark: Den gavner naturen

Naturstyrelsen i Thy er ikke ubestridt kede af, at omkring 20 hektar af Nationalparken er gået op i røg.

Ifølge Klitplantør Henrik Schjødt Kristensen er naturbranden i Thy slet ikke så dårlig for naturen i området.
Ifølge Klitplantør Henrik Schjødt Kristensen er naturbranden i Thy slet ikke så dårlig for naturen i området.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

På fjerdedagen arbejder brandfolkene stadig med at få styr på den 20 hektar store naturbrand i Stenbjerg Klitplantage i Nationalpark Thy. Og mens branden optager over 50 brandfolk fredag med det sidste slukningsarbejde, kan Naturstyrelsen begynde at gøre status. 

- Ud fra et naturmæssigt synspunkt, så er branden rigtig god. Den leverer nogle ting, som kun en brand kan så at sige, fortæller Henrik Schjødt Kristensen, der er klitplantør i Naturstyrelsen Thy. 

- Der er faktisk en række arter som er afhængige af, at der bliver brændt af en gang imellem, fastslår han.

Her ses branden fra en drone, mens den ulmede torsdag. 
Her ses branden fra en drone, mens den ulmede torsdag. 
Foto: Beredskabsstyrelsen Midtjylland

Netop derfor foretager Naturstyrelsen også af og til kontrollerede afbrændinger af udvalgte naturområder.

- Alle de planter, lav'er og mosser, der kan gro her, de får ligesom et nyt råderum, eller de får deres råderum tilbage som skoven midlertidigt har taget fra dem, fortæller Henrik Kristensen.  

Oprindeligt bestod det afbrændte område i Stenbjerg Klitplantage af klitter. Der blev plantet træer for 120 år siden for at undgå sandfygning. Nu er det planen, at området igen skal bestå af bare klitter.

Mens brandfolkene efter fire dage snart håber på at kunne tage hjem, så må Naturstyrelsen da også erkende, at de helst selv havde haft kontrol over branden.

- Vi vil hellere selv styre det. Det her koster utroligt mange ressourcer for brandmyndigheder. Det er rigtig krævende at stoppe sådan en brand her igen, så det er virkelig noget bøvl, men for naturens synspunkt, så er det en god ting, slutter Henrik Schjødt Kristensen. 

2:22